Chinese skeletten ontdekt op Romeinse begraafplaats in Londen

Archeologen hebben op een Londense begraafplaats uit de Romeinse periode de overblijfselen van Aziatische mensen ontdekt. De skeletten dateren van tussen de tweede en de vierde eeuw na christus. Mogelijk werpt de vondst een nieuw licht op de relatie tussen het Chinees Keizerrijk en het Oude Rome. Want hoe kwamen twee Chinezen terecht in zo’n uithoek van het Romeinse rijk?

De Romeinse begraafplaats van Southwark stond tot voor kort niet bekend als bijster interessant. Er lagen vooral overblijfselen van gewone mensen die hadden geleefd in een van de armere en vuilere delen van het Romeinse Londinium. Maar door analyses van de gebeenten hebben wetenschappers ontdekt dat twee skeletten toebehoorden aan mensen met Aziatische roots, hoogstwaarschijnlijk Chinezen. Rebecca Redfern, de curator van het Museum of London, verklaart tegenover de BBC dat het om een fenomenale ontdekking gaat.  “Dit is de eerste keer dat we in het Romeinse Groot-Brittannië mensen van Aziatische afkomst identificeren. Er zijn in het hele Romeinse Rijk nog maar een tweetal andere Aziaten teruggevonden, steeds in Italië”, aldus Redfern.

Het is bekend dat er handel werd gedreven tussen het Chinese Keizerrijk en het Oude Rome, via de Zijderoute. Maar de vondst van de twee Aziatische mensen in de buurt van Londen kan erop wijzen dat de link tussen de twee culturen sterker was dan tot dusver werd aangenomen. Archeologen zijn nu vooral geboeid door de vraag wat de twee Chinezen precies in Londen deden. “Het contact tussen China en Rome speelde zich vooral af in het mediterraanse gebied. Groot-Brittannië lag echt aan de buitengrens van het Romeinse Rijk. Het was niet echt een boeiende plaats die mensen wilden bezoeken”, vertelt curator Redfern.

De Chinezen kunnen militairen geweest zijn, handelaars, economische migranten of slaven, denken onderzoekers. “We weten in elk geval zeker dat ze niet in Groot-Brittannië geboren zijn, maar we moeten meer DNA-onderzoek doen om het beter te begrijpen”, aldus Redfern. Naast de overblijfselen van de Aziaten, blijken er overigens ook mensen van Afrikaanse afkomst op de Romeinse begraafplaats van de Londense wijk te liggen. Volgens onderzoekster Redfern en haar collega’s toont dat aan dat er meer immigranten in Romeins Europa waren dan aanvankelijk werd gedacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.