Replica’s van vernielde kunstschatten uit Syrië en Irak te zien in Colosseum

Levensgrote replica’s van antieke kunstschatten uit Syrië en Irak die door de terreurgroep Islamitische Staat werden vernield, zullen vanaf morgen te zijn zijn in het Colosseum in Rome. Het gaat om delen van de 2000 jaar oude tempel van Bel uit de Mesopomatische ruïnestad Palmyra (Syrië), de meer dan 4000 jaar oude paleisarchieven van kleitabletten uit de antieke stadstaat Ebla (Syrië) en een gevleugelde stier met mensenhoofd uit de antieke Assyrische hoofdstad Nimrud (Irak). De tentoonstelling ‘Heropstanding uit de verwoesting’ in het Colosseum werd vandaag voorgesteld en is  tot 11 december 2016 te bezoeken.

De replica’s werden door drie Italiaanse bedrijven in Rome, Firenze en Emilia-Romagna op basis van foto’s, filmbeelden en tekeningen gemaakt met de modernste technieken zoals 3D-printers en robotten. Ze zijn vervaardigd uit hars en piepschuim, bedekt met een laagje marmerstof. Initiatiefnemer Francesco Rutelli, voorzitter van de vereniging Incontro di Civiltà, kwam op het idee nadat hij enkele jaren geleden satellietbeelden had gezien van de verwoestingen die tijdens de oorlog in Syrie waren aangericht op de antieke site van Apamea aan de rivier Orontes. Niet veel later begonnen de doelgerichte vernielingen van cultureel erfgoed door de IS.

“Het cultureel erfgoed mag geen vergeten slachtoffer van de oorlog worden. De vernietiging van de identiteit, het erfgoed van hele volkeren heeft verschrikkelijke gevolgen”, verklaarde de vroegere Italiaanse minister van Cultuur en de voormalige burgemeester van Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s