Permanente Vlaamse vertegenwoordiging in Rome vanaf 2019

De Vlaamse regering besliste vandaag om in 2019 een diplomatieke vertegenwoordiging te openen in Rome. Dat wordt de twaalfde Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering, zoals de Vlaamse ‘ambassades’ officieel heten, naast de bestaande posten in Brussel (Europese Unie), Den Haag, Berlijn, Parijs, Londen, Wenen, Madrid, Warschau, Genève (Verenigde Naties), Pretoria en New York.

Het regeerakkoord 2014-2019 voorziet in de uitbreiding van het diplomatieke netwerk. Dit in het kader van de transformatie van het Departement internationaal Vlaanderen tot het Vlaamse ministerie van Buitenlandse Zaken. De keuze voor Rome gebeurde op basis van een SWOT-analyse van verschillende mogelijke plaatsen waarbij het middenveld betrokken werd.

“De keuze is op Italië gevallen, de enige van de grote lidstaten van de Europese Unie waar nog geen Vlaamse Algemene Afvaardiging is. Italië is de zesde exportmarkt voor Vlaanderen. In Europa is het de vijfde belangrijkste exporteur en wereldwijd bekleedt het de tiende plaats. Onze diplomatieke vertegenwoordiging in Rome zal de bestaande kantoren van Flanders Investment & Trade en Toerisme Vlaanderen in Rome en Milaan mooi aanvullen”, verklaart minister-president Geert Bourgeois.

Enerzijds zal de nieuwe post inzetten op het verstevigen van de huidige bilaterale, culturele en onderzoekssamenwerking en op het uitbouwen van de politieke contacten, zowel in Rome als in de verschillende autonome regio’s van het land. Anderzijds zal ze ook fungeren als verbindingsbureau met het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), die allebei in Rome gevestigd zijn. Voor de ontwikkelingssamenwerking in zuidelijk Afrika focust Vlaanderen sterk op voedselvoorziening en landbouw, en vaak gebeurt dat in samenwerking met deze organisaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.