Bewoners voeren actie aan Spaanse Trappen

Op initiatief van de Associazione Abitanti Centro Storico di Roma (AACS), de vereniging van inwoners van het historische centrum van Rome, werden aan de Spaanse Trappen flyers in zeven talen uitgedeeld aan toeristen. Daarin werd opgeroepen om het monument te respecteren en het niet te gebruiken als ‘restaurant’ of ‘vuilnisbak’. De directe aanleiding voor de actie was de suggestie van Paolo Bulgari, de topman van het gelijknamige juwelen- en modehuis die de zopas voltooide restauratie van de Spaanse Trappen sponsorde met 1,5 miljoen euro. Hij vroeg om de beroemde trappenpartij ’s avonds af te sluiten om vandalisme te voorkomen.

De Spaanse Trappen werden op 22 september na een restauratiebeurt van bijna een jaar officieel heropend. De topman van Bulgari deed bij die gelegenheid de suggestie om het monument ’s avonds af te sluiten met een hek. Vele bezoekers nemen graag plaats op de trappen om iets te drinken en een hapje uit de vuist te eten. Indien daartegen niet systematisch wordt opgetreden, zullen de mooie witte glanzende trappen al snel weer met allerlei vuil overdekt zijn, argumenteerde Paolo Bulgari.

De Spaanse Trappen zijn inderdaad niet bestemd om er te zitten eten en drinken (wat trouwens nu ook al verboden is), sigarettenpeuken weg te gooien, kauwgom achter te laten of er dronken te worden. Op overtredingen staan geldboetes, maar de politie treedt eerder zelden op. Maar het afsluiten van de trappenpartij ziet de stad Rome ook niet zitten. De Spaanse Trappen werden in 1726 (met Frans geld!) door architect Francesco De Sanctis gebouwd om de doorgang van de Pincio naar het lager gelegen gedeelte van Rome te vergemakkelijken. Die doorgang nu opnieuw afsluiten, ook al zou het alleen maar ’s nachts zijn, kan niet, vindt de stedelijke erfgoedambtenaar.

Ook het allesbehalve esthetische aspect van een hek dat ’s avonds en ’s nachts het uitzicht op de wereldberoemde trappen zou belemmeren roept vragen op. Het stadsbestuur vindt het beter de mensen te sensibiliseren en bezoekers te wijzen op de gevolgen van hun soms inderdaad nonchalante gedrag. Overigens gedragen toeristen zich niet anders dan vele Romeinen doen. Die geven helaas maar al te vaak het slechte voorbeeld door sigarettenpeuken losjes op straat te gooien en vuilnis te laten rondslingeren.

Een aantal eigenaars van de luxe winkels rond de Spaanse Trappen bleken echter wel wat te voelen voor het idee van Bulgari. Sommige winkeliers vrezen eveneens dat de nu opnieuw fraai gerenoveerde Spaanse Trappen niet lang hun mooie uitzicht zullen behouden. De bewonersvereniging AACS sluit zich daar bij aan en hield de voorbije dagen een actie om één van de belangrijkste symbolen van de hoofdstad proper te houden en te bewaren voor de toekomstige generaties. De organisatie dringt bij het stadsbestuur ook aan op meer controles en strengere boetes voor wie zich schuldig maakt aan het niet respecteren van het monument.

Eén reactie to “Bewoners voeren actie aan Spaanse Trappen”

  1. Gianni di Panni Says:

    Ik zat er vorige week nog, op de Scalinata della Trinità dei Monti en het wemelde er van de politie. Om de etende en drinkende mens erop te attenderen dat dat absoluut verboden is. Niettegenstaande waren er op de eens smetteloze travertijn reeds sporen van verval zichtbaar. Echt jammer voor Bulgari om hun modeshows op de trappen nu minder perfect in beeld te krijgen. Want voor wat hoort wat, zegt men ook hier. Waarmee alle vrijgevigheid ineens in een ander daglicht komt te staan. Liefst hadden ze ook nog het belopen verboden, want al dat Romeinse straatvuil aan je schoenen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.