De verdwenen gevel van de Santa Maria in Cosmedin

De porticus van de Santa Maria in Cosmedin bezoeken is vaak niet eenvoudig omdat er hele hordes Japanse, Amerikaanse en ook wel andere toeristen staan aan te schuiven om even te poseren voor de fameuze Bocca della Verità. Als het niet lukt, probeer het interieur van de porticus dan te bekijken vanaf het ijzeren hek.

De onopgesmukte, een beetje ruw aandoende gevel van de Santa Maria in Cosmedin is indrukwekkend. In 1899 werd bij restauratiewerken de barokke gevel verwijderd die ertegen geplakt stond. In de negende eeuw verving paus Nicolaas I (858-867) het voorliggende atrium door deze porticus waar men, tot vóór enkele jaren, tegen de wand fossielen van ‘zeemonsters’ toonde, een herinnering aan de haven die tegenover de kerk lag. Tijdens het pontificaat van Gelasius II (1118-1119) verrees naast de nog zwaar door de Noormannen beschadigde kerk de prachtige romaanse, bijna transparante campanile, hij is 34,2 m hoog en heeft zeven verdiepingen. De getande ornamenten en kleine consoles springen in het oog.

Waar nauwelijks iemand op let, omdat alle aandacht van de bezoekers naar de Bocca della Verità gaat: in de porticus bevindt zich ook de sarcofaag van kardinaal Alfanus, kamerheer van Callixtus II (1119-1124), hij was het die de kerk in 1123 heropbouwde na de vernielingen door de Noormannen en op vraag van de paus ook het interieur wijzigde. Na de buitenzijde aandachtig bekeken te hebben, stappen we uiterst rechts de basiliek binnen. Over wat we daar aantreffen lees je in een volgende bijdrage meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.