De tijdloze schoonheid van een Romeinse vrouw

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren opent op 17 december 2016 de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’. Centraal in deze expo staat het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd. Het wordt een sfeervol en uniek samenspel van antieke auteurs, een hedendaagse topfotograaf en voorwerpen uit de oudheid. De tentoonstelling is te bezoeken tot 30 juni 2017. Het Gallo-Romeins Museum won eerder dit jaar de jaarlijkse Romulusprijs van onze vereniging S.P.Q.R. Deze prijs werd op 21 april aan de vertegenwoordigers van het museum overhandigd tijdens de jaarlijkse receptie van onze vereniging.

Voor de nieuwe tentoonstelling wordt geput uit het rijke oeuvre van de bekende Antwerpse kunstfotograaf Marc Lagrange om de expositie visuele spankracht te geven. Lagrange overleed vorig jaar op kerstdag na een ongeval tijdens een vakantie op Tenerife. Lagrange was een internationaal gelauwerde fotograaf. Hij is vooral bekend voor zijn esthetische naaktfotografie. Zijn werk vormt een hommage aan de schoonheid van de vrouw. Lagrange verkoos analoge fotografie boven digitale en legde zich de jongste jaren ook toe op videoproducties. Hij werd 57 jaar.

In het Gallo-Romeins Museum gaat zijn fotografie in dialoog met tweeduizend jaar oude teksten van auteurs die in de ban waren van vrouwelijk schoon. De familie van de fotograaf stelt zijn volledige oeuvre ter beschikking. Een keur aan authentieke objecten toont welke middeltjes en technieken de Romeinse elitedames toepasten om hun lichamelijke aantrekkingskracht te vergroten. Filmpjes met intieme getuigenissen van hedendaagse vrouwen over hun lichaamsbeleving maken de expo actueel.

Lagrange was een estheticus pur sang en hij werkte met de allermooiste modellen. Via zijn unieke, fotografische taal krijgen de vrouwen een bijna goddelijke status. Veel van zijn perfect geënsceneerde foto’s zijn een ultieme belichaming van het hedendaagse vrouwelijke schoonheidsideaal in de westerse wereld. Het inspireerde het museumteam tot het maken van een tentoonstelling over het schoonheidsideaal van de vrouw in de antieke oudheid mét hedendaagse relevantie: Timeless Beauty.

Bij de foto’s van Marc Lagrange zullen teksten te lezen en te beluisteren zijn van antieke auteurs die de schoonheid van de Romeinse vrouw tot onderwerp hebben. Eén van de grootste namen is die van Publius Ovidius Naso (43 v. Chr – 17 n. Chr). De citaten geven prijs welke lichaamskenmerken een vrouw in de ogen van de Romeinen aantrekkelijk maakten. Ze voegen een sfeervol verhaal toe aan de foto’s, wat maakt dat de hedendaagse fotografie van Lagrange knipoogt naar de Romeinse tijd.

Ook via objecten als kleine sculpturen en vazen met afbeeldingen van vrouwen komt de bezoeker het antieke schoonheidsideaal op het spoor. Dat zeker de elitevrouwen middeltjes en technieken toepasten om zich extra aantrekkelijk te maken en zogenaamde tekortkomingen weg te werken, wordt geïllustreerd via kunstig uitgewerkte haarnaalden, metalen pincetten en allerhande cosmetica-items. De bezoekers komen te weten hoe er in de Romeinse tijd werd gedacht over het gebruik van make-up en sieraden. Die laatste worden ook getoond. Filmpjes geven een glimp van het toenmalige make-up- en opsmukgebeuren.

Meer dan ooit houdt het uiterlijk vrouwen en ook steeds meer mannen sterk bezig. Op de tentoonstelling zijn filmpjes te zien van vrouwen die vertellen over het beeld dat ze van hun lichaam hebben, hoe zich dat heeft gevormd en soms ook veranderd is doorheen de tijd. Ze getuigen over zich goed of slecht in hun vel voelen. Aan bod komt ook de mate waarin en hoe ze met hun uiterlijk bezig zijn.

Als campagnebeeld werd gekozen voor een foto van Marc Lagrange met hierop actrice Ella-June Henrard. Zij werkte geregeld samen met Lagrange. Bijzonder aan de foto is dat zij een beeld omarmt dat lijkt te dateren uit de antieke oudheid. Of koestert ze een oudere versie van zichzelf? De foto lijkt wel gemaakt voor deze expo. De titel zinspeelt op de schoonheid van Lagranges fotografie, op het verglijden van de tijd en (on)vergankelijkheid, op tweeduizend jaar oude schoonheidsidealen die misschien wel tot op vandaag doorwerken.

  • De tentoonstelling Timeless Beauty is te zien in het Gallo-Romeins Museum, van 17 december 2016 tot en met 30 juni 2017.

www.galloromeinsmuseum.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.