Mercato Centrale geopend in spoorwegstation Roma Termini

In stazione Termini opende zopas de Mercato Centrale. Romeinse fijnproevers keken daar al maanden naar uit. De toegang bevindt zich aan de Via Giolitti 36. Van 7 u. ’s ochtends tot middernacht kan je er terecht voor ontbijt, lunch of diner, maar ook voor het kopen van allerlei gastronomische specialiteiten. Je kan ook even verpozen in een bar, een restaurant en een wijnwinkel/enoteca.

In totaal gaat om het zo’n twintig zaken die zijn ondergebracht in een compleet gerenoveerde omgeving. Je kan er uiteraard ook proeven. Brood en pizza in de Mercato Centrale komt van de bekende bakker Gabriele Bonci, verse vis wordt geleverd door de Antica Pescheria Galluzzi en vlees komt van de Bottega Roberto Liberati.

Ook de befaamde pizzabakker Stefano Callegari (Trapizzino) ontbreekt niet, net als de chianina-hamburgers van Enrico Lagorio (La Toraia). De chianina is een oud-Etruskisch runderras dat al meer dan 22 eeuwen wordt gehouden. Het vlees van deze dieren is kostbaar, maar voor lekkerbekken een ondenkbaar feestmaal.

In de Mercato Centrale kan je ook terecht voor een uitgelezen assortiment streekproducten uit Lazio, Siciliaanse producten (Carmelo Pannocchietti uit Modica), specialiteiten en delicatessen, gaande van ricotta, honing, artisjokken en paddenstoelen (Alessandro Conti), pasta (Egidio Michelis), kazen van Beppe Giovale (Beppe e i suoi formaggi) tot truffels (Luciano Savini Tartufi), ijs (Luca Veralli) en chocolade (Andrea Steiner). Bij Veg & Veg (Marcella Bianchi) kan je dan weer terecht voor vegetarische en veganistische producten. De fantastische koffie komt van Franco Mondi.

De nieuwe Mercato Centrale zorgt voor 300 nieuwe jobs. Het concept werd gelanceerd door ondernemer Umberto Montana, die eerder al in Firenze op de overdekte markt van San Lorenzo een soortgelijke Mercato opende. Ook in het station Porta Susa in Turijn opende in december vorig jaar de Mercato Metropolitano.

Het concept werd getest op de Wereldexpo 2015 in Milaan, waar zo’n 3 miljoen mensen een bezoek brachten aan de tijdelijke mercato. In totaal lokte Expo 2015 ruim 21 miljoen bezoekers. Het geheel doet denken aan een kleine versie van Eataly, het van oorsprong Turijnse bedrijf dat aan Piazzale XII Ottobre in Rome een zeer grote vestiging heeft en een kleiner bijhuis aan Piazza della Repubblica, eveneens in de directe omgeving van het spoorwegstation Termini.

De Mercato Centrale neemt een oppervlakte in van zowat 2.500 m², verdeeld over drie verdiepingen. Een ruimte van 150 m² is gereserveerd voor workshops. Bezoekers kunnen beschikken over 500 zitplaatsen, waarvan er een aantal kunnen gereserveerd worden. Bovenaan bevindt zich immers het restaurant Stelle in Strada, waar je bediening aan tafel krijgt en de bekende chef Oliver Glowig je allerlei lekkers presenteert.

Het is de bedoeling dat nu en dan bekende Romeinse chefs het beste uit de authentieke lokale keuken komen presenteren. De prijzen moeten daarbij redelijk blijven, van 7 tot 10 euro per gerecht. De gastkoks die de culinaire uitdaging aangaan om voor korte of langere tijd hun gerechten in de Mercato Centrale voor te stellen, worden op die manier de ambassadeurs van het hele concept.

www.mercatocentrale.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s