Romeins recht. Raakpunten met ons hedendaags recht

S.P.Q.R. organiseert op donderdag 3 november om 20 uur een lezing met als thema ‘Romeins recht. Raakpunten met ons hedendaags recht’. De spreker is Ludo Giebens. De lezing heeft plaats in lokaal A.1.3. in cultureel centrum Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Waarom heeft de studie van het Romeins recht nog betekenis voor de hedendaagse jurist en wordt het aan de meeste universiteiten in ons land nog steeds bestudeerd? In deze lezing, die zeker niet bedoeld is voor juristen, maar die uiteraard welkom zijn, wordt een overzicht gegeven van de evolutie van het Romeins recht. Het evolueerde van recht voor een kleine stadstaat tot recht voor een wereldrijk. Ook worden de bronnen van het Romeins recht belicht.

Hoe verliep een proces ten tijde van de Twaalftafelenwet (omstreeks 450 v. Chr.) en hoe was dat vanaf keizer Augustus? Paralellen worden getrokken tussen het procesverloop tijdens de keizertijd en ons hedendaags procesrecht. Ook gaat de aandacht naar de samenstelling van de rechtbank in het Romeinse rijk in het midden van de 5de eeuw v. Chr. en deze vanaf het begin van onze tijdrekening. Aan de hand van een aantal begrippen, adagia en rechtsfiguren wordt tenslotte de erfenis van het Romeins recht in ons hedendaags recht belicht.

2 Reacties to “Romeins recht. Raakpunten met ons hedendaags recht”

  1. IS DE TEKST VAN DEZE LEZING ERGENS TE VERKRIJGEN?
    MET DANK

    • S.P.Q.R. Says:

      De lezing wordt herhaald in maart. Het gaat om een powerpoint-presentatie. In principe is die niet beschikbaar (tenzij u dit kan overeenkomen met de spreker). Natuurlijk kan je tijdens de lezing nota’s nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s