Romeinendag op zondag 13 november

Op zondag 13 november opent Fort Vechten in Bunnik de deuren voor de jaarlijkse Romeinenmeeting, een organisatie van RomeinenNU waar je in één middag weer helemaal op de hoogte wordt gebracht van de nieuwste ontwikkelingen in Romeins Nederland. Fort Vechten biedt onderdak aan het nieuwe Waterliniemuseum, maar ook aan een nieuwe kleine tentoonstelling over de limes. Vlak buiten het fort zijn de contouren van het Romeinse castellum Fectio zichtbaar gemaakt. Samen met de al bestaande replica van de Romeinse wachttoren vormt dat een mooie en krachtige parel in de visualisering van de Romeinse limes in Nederland.

Programma Romeinenmeeting

* 12.30 uur : ontvangst in het museumcafé

* 13.00 uur: welkomstwoord RomeinenNU

* 13.15 uur: Presentatie 1: Multiculturaliteit in de Romeinse tijd in Nederland. We moeten ons beeld over de kloof tussen ‘Romeinen’, ‘inheemsen’ en ‘barbaren’ nodig bijstellen. Volgens Jona Lendering (classicus en publicist) ligt de sleutel bij het begrip ‘meervoudige identiteit’. In de oudheid was dat een vrij normaal verschijnsel.

* 13.45 uur: Presentatie 2: Romeins Heerlen. Onderzoek laat zien dat Romeins Heerlen veel groter en mogelijk een stuk ouder is geweest dan tot nu toe werd aangenomen. Karen Jeneson (conservator Thermenmuseum) licht bovendien een tipje van de sluier over het huidige onderzoek naar de thermen zelf.

* 14.15 uur: flitspresentaties: drie minuten per Romeins item.

* 15.00 uur: rondleiding naar keuze: de nieuwe limesexpositie en Fort Vechten of de nieuwe limesexpositie en de visualisatie van het Romeinse fort.

* 16.00 uur: borrel en informatiemarkt in het museumcafé

* 18.00 uur: einde

De toegangsprijs  voor deze middag bedraagt 7,50 euro, inclusief toegang tot het fort, koffie of thee en een rondleiding. Opgeven kan via info@romeinen.nu. Het aantal plaatsen is beperkt.

Eén reactie to “Romeinendag op zondag 13 november”

  1. Gianni di Panni Says:

    Jammer dat ik er niet bij kan zijn. Ik zit dan de hele maand in Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.