Gevolgen aardbeving ook merkbaar in Rome

De gevolgen van de zware aardbeving die zondagochtend plaatsvond en tot in Rome voelbaar was, heeft in de hoofdstad meer schade veroorzaakt dan aanvankelijk gedacht. Zo zijn de kerken San Francesco di Paola ai Monti en de Sant’Eustachio, vlakbij het Pantheon, onbruikbaar verklaard en uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk gesloten. Op verschillende plaatsen in de kerken kwamen stukken steen naar beneden. Ook een aantal andere kerken en openbare gebouwen, waaronder de Romeinse scholen, blijven dicht tot ze door de brandweer geïnspecteerd zijn op mogelijke scheuren. Er kwamen ruim zesduizend meldingen binnen over schadegevallen, scheuren, waterlekken en vallende brokstukken.

Ook in de basiliek Sint-Paulus buiten de muren (San Paolo fuori le Mura) werd lichte schade vastgesteld. Deze basiliek liep in het verleden bijna altijd schade op bij de grotere aardbevingen die Rome troffen. Het gebouw is kwetsbaar omdat het in de buurt van de Tiber werd gebouwd op een bodem bestaande uit alluviale afzettingen (los materiaal dat als sediment of slib dat door de rivier is afgezet) die de seismische golven versterken.

De Sint-Pietersbasiliek lijkt geen schade te hebben opgelopen, maar in de Via della Conciliazione, de straat die vanaf de Engelenburcht richting Vaticaanstad loopt, werden enkele sokkels van de lantaarnpalen beschadigd. Het verkeer verloopt er op één rijstrook. Verkeersomleidingen en afgezette straten tref je overigens aan op verschillende plaatsen in de stad.

Zo werd Ponte Mazzini over de Tiber voorlopig gesloten voor alle verkeer, zelfs voor voetgangers. Er zouden scheuren vastgesteld zijn aan de pijlers van de brug. Experts moeten eerst nagaan hoe ernstig de beschadiging is. Indien de schade meevalt wordt de brug vandaag opnieuw opengesteld.

Ook de Tangenziale Est bleef een hele tijd gesloten, evenals de tunnel onder de Gianicolo-heuvel, in het verlengde van de Ponte Principe Amedeo Savoia Aosta, niet ver van Vaticaanstad. Het sluiten van deze cruciale en drukke knoopunten zorgde de voorbije dagen voor lange files en voor een enorme verkeerschaos in en rond de stad.

Ook het metroverkeer lag zondag een tijdlang stil. Er was een technisch probleem ontstaan waarvan vervoersmaatschappij Atac de oorzaak nog niet heeft kunnen achterhalen. Er werden ook waterlekken vastgesteld. Wellicht ontstonden leidingbreuken als gevolg van de aardbeving.

Tussen Porta San Sebastiano en Porta Latina vertoont een toren die deel uitmaakt van de Aureliaanse Muur ernstige scheuren. Er komen nog steeds meldingen binnen van schadegevallen in Rome. De brandweer en experts draaien dubbele diensten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.