Archeologen ondekken de plek waar Romeinen Jeruzalem binnenvielen

Israëlische archeologen hebben de resten gevonden van de muur en een wachttoren van de oude stad Jeruzalem die volgens hen getuigen van de inval in het jaar 70 na Chr. door het leger van de Romeinse keizer Titus. De bloedige strijd leidde uiteindelijk tot de verovering van de stad en de vernietiging van de Tweede Tempel. Dat schrijft Cvandaag op basis van een bericht in The Guardian.

Op de plek waar de vondst gebeurde wordt een nieuwe campus van de kunstacademie op de zogenaamde Russische compound gebouwd. Tijdens graafwerken ontdekten bouwlieden de archeologische resten. Het bleken de overblijfselen te zijn van een wachttoren en een stuk muur van 1,90 m breed. Behalve de kogels lagen er ook veel Romeinse potscherven in de omgeving van deze plek.

Tevens werden een zeventigtal stenen kogelvormige stenen ontdekt die werden gebruikt in een Romeinse ballista, een Romeins torsie-artilleriewapen. De ballista was oorspronkelijk een steenwerpend belegeringswapen, maar later veranderde het in een compacter pijlwerpend artilleriewapen. De ballista was net als alle andere artilleriewapens uit de oudheid een katapult: een wapen dat gebruikmaakt van mechanische energie om projectielen weg te schieten. De wapens bestonden in verschillende afmetingen. De middelgrote ballista, die bij de belegering van Jerusalem werd ingezet kon stenen kogels van ongeveer 30 kg afschieten en had een bereik tot 420 m of wellicht zelfs meer.

Dankzij de beschrijvingen van de Joodse historicus Josephus over de stadsmuren van Jeruzalem in de Romeinse tijd, concludeerden de archeologen dat het hier moest gaan om een zwaar belegerd en verdedigd stuk stadsmuur, bekend als de Derde Muur van Jeruzalem. Daarnaast kon dankzij de potscherven vrij nauwkeurig worden vastgesteld dat ze dateerden uit de tijd van de Romeinse verovering van Jeruzalem. Uit de beschrijvingen van Josephus blijkt dat deze derde muur aan de noordkant destijds werd beschouwd als het zwakke punt in de verdediging van Jeruzalem.

De inname van Jeruzalem is ook beschreven door de Romeinse historicus Lucius Cassius Dio. Volgens Cassius hebben de inwoners van Jeruzalem zich hevig verzet  tegen de Romeinen. Zelfs toen de stormrammen een gat hadden gemaakt in de muur en de soldaten probeerden binnen te stormen, slaagden de verdedigers erin om nog vele Romeinen te doden. Daarnaast staken ze op een strategische manier gebouwen in brand om het Romeinse leger op te houden. In de jaren ’20 van vorige eeuw werden per toeval restanten van de Derde Muur ontdekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.