Renzi herhaalt dat hij opstapt bij verlies referendum van 4 december

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zijn belofte herhaald om op te stappen als hij het grondwettelijk referendum over de hervormingen in december verliest. Renzi zegt zich ervan bewust te zijn dat zijn persoonlijke lot heel wat minder belangrijk is dan de hervorming van de grondwet, die voor de toekomstige generatie wel van belang is. Renzi had al eerder gezegd dat hij zou aftreden als de bevolking bij het referendum van 4 december ‘nee’ zou stemmen. Maar door zijn dalende populariteit in de peilingen nam hij afstand van die uitspraak. Nu herhaalt hij ze opnieuw.

De voorbije weken stortte het geplande referendum over de grondwettelijke hervormingen de centrumlinkse regeringspartij Partito Democratico (PD) van Matteo Renzi in een diepe crisis die zelfs de stabiliteit van de regering in gevaar dreigt te brengen. Een deel van de partij is ontevreden over de hervorming van de kieswet. Belangrijke partijbonzen weigeren premier Matteo Renzi te steunen voor een cruciaal referendum over de grondwet. Als Renzi verliest, dreigt een grote politieke crisis in Italië en wenkt het einde van de hervormingen in het land.

2 Reacties to “Renzi herhaalt dat hij opstapt bij verlies referendum van 4 december”

  1. Gianni di Panni Says:

    Waarom zou hij dit doen? Het is niet hetzelfde als de vertrouwenskwestie stellen in de Senato. Daarvan is de uitkomst meestal voorspelbaar.

    • Helga Machiels Says:

      Vraag het hem eens! Renzi wil de Senaat zoveel mogelijk inperken en indien mogelijk afschaffen. Je volgt duidelijk de Italiaanse politiek niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.