Van de Nijl naar de Tiber: Isis in Rome

In samenwerking met de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen organiseert de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA) op woensdag 16 november 2016 om 20 uur een lezing met als thema ‘Van de Nijl naar de Tiber: Isis in Rome’. De lezing vindt plaats in de UA-Stadscampus, Rodestraat 14, Antwerpen en wordt gegeven door Francis Van Elst.

De cultus van de godin Isis, ‘de moeder van alle goden’, die zich in Egypte met alle andere godinnen (Hathor, Sekhmet, Selkis, …) had geassimileerd en hun eigenschappen had overgenomen, verspreidde zich in de 2de eeuw v. Chr. via Delos en Taormina, naar Cuma en Pozzuoli en bereikte snel Rome. Daar ontstond een ware egyptomanie, die piekte met het verblijf van Cleopatra VII in de stad. Zij gedroeg zich als de ‘Nea Isis’, de incarnatie van de godin. Een grote Isis-tempel werd gebouwd op het Marsveld.

Maar de Romeinse aristocratie beschouwde de Isis-cultus als een ‘turpis superstitio’ en Octavianus (later Augustus), Marcus Agrippa en Tiberius waren sterk tegen haar gekant. Isis’ tempel werd vernield, maar haar populariteit bleek niet te stuiten. Met Caligula kwam er een ommezwaai en in hem kreeg Isis een fervente fan. Haar feesten werden in de officiële Romeinse kalender opgenomen. Onder de Flavische keizers bereikte haar succes een absoluut hoogtepunt. Wanneer in 80 n. Chr. een brand het Marsveld en dus ook het herstelde Iseum Campense opnieuw vernielde, haastte Domitianus zich om de tempel in alle glorie herop te bouwen…

En de tijd verstreek. De tempel van Isis is nooit ‘wetenschappelijk’ kunnen opgegraven worden. We hebben er geen idee van hoe hij er moet hebben uitgezien. Toch gaan we een poging ondernemen om middels alle mogelijk te vinden informatie het Iseum Campense exact te lokaliseren en de nog resterende voorwerpen die er aanwezig waren op te sporen, om een glimp op te vangen van wat de eredienst van Isis in Rome moet zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.