Waren soldaten slecht echtgenootmateriaal? Sociale mobiliteit in Romeins Egypte

Het Nederlands Klassiek Verbond afdeling West-Vlaanderen organiseert op dinsdag 22 november in Brugge en op donderdag 24 november in Kortrijk een lezing met als onderwerp: Waren soldaten slecht echtgenootmateriaal? Sociale mobiliteit in Romeins Egypte. Spreker is Dr. Sofie Waebens.

Na het einde van de burgeroorlog, die duidelijk had gemaakt hoe belangrijk het leger was voor al wie een gooi naar de macht wilde doen, voerde keizer Augustus een reeks hervormingen door om het disparate leger van de Romeinse Republiek om te vormen tot een professioneel leger, onder meer door het opleggen van een huwelijksverbod. De bronnen tonen echter aan dat soldaten toch relaties aangingen met vrouwen, die zij ook daadwerkelijk als hun echtgenotes beschouwden.

Maar wie waren deze ‘onechte’ vrouwen en waarom kozen zij ervoor dergelijke onwettige ‘huwelijken’ te sluiten met soldaten, waardoor hun eventuele kinderen onwettelijk zouden zijn? In deze lezing zal aangetoond worden, aan de hand van het uitvoerige bronnenmateriaal dat overgeleverd is uit Romeins Egypte, dat deze ‘soldatenhuwelijken’ Egyptische vrouwen en hun kinderen de kans boden hun positie te verbeteren in een maatschappij waarin sociale mobiliteit strikt aan banden gelegd was.

Sofie Waebens behaalde haar doctoraat binnen de afdeling Geschiedenis: Oudheid aan de KU Leuven in 2012 met de studie en uitgave van grafstenen van soldaten, hun vrouwen, kinderen, slaven en vrijgelatenen uit Romeins Egypte. Sinds 2013 is zij als postdoctoraal onderzoekster van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) Vlaanderen verbonden aan de KU Leuven met een onderzoeksproject dat peilt naar de rol van politie en leger in de Egyptische samenleving en hun interactie met de lokale bevolking, in het bijzonder na de Romeinse overheersing.

  • BRUGGE                        

Dinsdag 22 november 2016
Hof van Watervliet
Oude Burg 27
om 20 uur

  • KORTRIJK

Donderdag 24 november 2016
Centrale Bibliotheek
Leiestraat 30
om 20 uur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.