Vier lezingen over gladiatoren in Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden

In de Tempelzaal van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden worden op vrijdag 2 december vier lezingen van telkens een half uur gehouden over de  wereld van de Romeinse gladiatoren. De sprekers zijn Fik Meijer, Vincent Hunink, Annelies Koster en Stephan Mols. Elke spreker bekijkt de gladiatoren elk vanuit zijn of haar eigen specialisme en invalshoek. De avond wordt gehouden naar aanleiding van het nieuwe boek Gladiatoren. Helden van het Colosseum, onder redactie van Annelies Koster en Stephan Mols, en de gelijknamige tentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De lezingen beginnen om 19.30 uur; de toegangsprijs bedraagt 5 euro. Tickets zijn uitsluitend te bekomen via een iDEAL-betaling. De avond zelf worden er geen kaarten verkocht.

Programma

19.30 – 20.00 uur
Een dag in het Colosseum
Fik Meijer is schrijver en classicus

20.00 – 20.30 uur
Het Colosseum, gebouw en impact
Stephan Mols is universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen

20.30 – 20.45 uur
pauze

20.45 – 21.15 uur
Met Martialis naar het Colosseum
Vincent Hunink is universitair docent aan de Radboud Universiteit en schrijver/vertaler

21.15 – 21.45 uur
De gladiatoren
Annelies Koster is conservator van Museum Het Valkhof en de samensteller van de tentoonstelling Gladiatoren, helden van het Colosseum.

Gladiatoren fascineren ons, de woestelingen die leefden om te vechten. Maar hun verhaal is genuanceerder dan het beeld van de vechtende en stervende filmheld. Het boek Gladiatoren. Helden van het Colosseum biedt een blik achter de schermen van de wereld van brood en spelen. Het boek gaat, onder andere, over de bouw en architectuur van het Colosseum, de opleiding en wapens van de gladiatoren, en het amfitheater dat in Nijmegen is gevonden. Want ook in deze uithoek van het Romeinse rijk waren gladiatorenspelen populair.

Het boek Gladiatoren. Helden van het Colosseum is verschenen bij Uitgeverij Vantilt en kost 13,95 euro. Het kan tijdens deze avond worden gekocht; signeren is eveneens mogelijk.

De tentoonstelling Gladiatoren, helden van het Colosseum is nog tot en met 5 maart 2017 te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Eerder was de tentoonstelling te bekijken in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren (België) en in Aarhus (Denemarken).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.