Nieuwe thriller Robert Harris speelt zich af in het Vaticaan

Misdaadauteur Robert Harris neemt met zijn nieuwste boek ‘Conclaaf’ de lezer mee achter de schermen van het Vaticaan. De paus is dood. De deuren van de Sixtijnse Kapel sluiten en volgens de eeuwenoude traditie zullen ditmaal honderdzeventien kardinalen hun stem moeten uitbrengen in de geheimzinnigste verkiezing ter wereld. De kardinalen zijn allen zeer vrome mannen. Maar ze zijn ook ambitieus en elkaars rivalen. In de volgende tweeënzeventig uur zal één van hen de machtigste spirituele leider op aarde worden.

Zo begint Conclaaf, de nieuwe thriller van misdaadauteur Robert Harris, die in het verleden heeft bewezen zijn geschiedenis bijzonder goed te kennen. In het boek wordt al snel duidelijk dat één van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt. Een geheim dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten. Hoe vuil en smerig gaat het eraan toe achter de deuren van de Sixtijnse kapel wanneer een nieuwe kerkvader gekozen moet worden?

In zijn nawoord schrijft Robert Harris dat hij zich uitvoerig heeft laten informeren over de geplogenheden bij een conclaaf. Hij heeft een rondleiding gekregen in de vertrekken waar de kardinalen logeren en heeft zelfs gesproken met een kardinaal die al deelnam aan een conclaaf, al kan hij diens naam natuurlijk niet vrijgeven.

Harris situeert zijn misdaadverhalen graag in het centrum van de macht. Hij raakte bekend met het boek Vaderland, waarin hij vertrekt van het idee dat Hitler de oorlog gewonnen heeft. Hij schreef een boeiend verhaal over Pompeï en een hoog gewaardeerde trilogie rond de figuur van Cicero (Imperium, Lustrum en Dictator) en portretteerde in Geest een Engelse eerste minister die verdacht veel leek op Tony Blair.

Conclaaf is een trage maar secuur geschreven roman omdat Harris de tijd neemt om de ingewikkelde procedure die bij een pauskeuze hoort, rustig uit te leggen. In die zin is het een behoorlijk leerrijk boek. Een misdaadroman in de klassieke zin van het woord is Conclaaf niet, maar spannend is het absoluut. Harris bouwt bovendien een aantal onverwachte wendingen in.

Conclaaf
Auteur: Robert Harris
247 pagina’s
Eerste druk: oktober 2016
Prijs: 21,99 euro
ISBN10 9023426541
ISBN13 9789023426547

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.