Apple Store in Palazzo Marignoli

De wereldberoemde architect Norman Foster gaat het historische Palazzo Marignoli aan de Via del Corso 184 inrichten als Apple Store. De winkel zal een nuttige oppervlakte hebben van meer dan 2.000 m² en zorgen voor meer dan 200 nieuwe jobs. Apple beloofde ook regelmatig evenementen en culturele activiteiten te organiseren in het megapand. De voorbije twee jaar deden al meermaals geruchten de ronde dat Apple graag een megastore zou openen in het hart van de historische binnenstad. Palazzo Marignoli is eigendom van verzekeringsmaatschappij Allianz.

Palazzo Marignoli werd omstreeks 1888 gebouwd in opdracht van de familie Marignoli en toont de typische architectuur uit die periode. De architect was Giulio Podesti die in Rome een indrukwekkend aantal gebouwen op zijn naam heeft staan. Het palazzo werd opgetrokken boven de S. Lucia della Colonna, waarvan de oorsprong wordt toegeschreven aan Honorius I (625-638). Later werd de kerk gewijd aan S. Maria Maddalena delle Convertite wegens de nabijheid van het gelijknamige vrouwenklooster.

Palazzo Maragnoli bood destijds onderdak aan het beroemde Caffè Aragno. Het Caffè Aragno was één van de beroemdste plekken in Rome waar in de eerste decennia van vorige eeuw schrijvers en schilders graag bijeenkwamen. De schrijvers vertoefden graag in de zogenaamde derde kamer, die de journalist, fotograaf en schrijver Orio Vergani (1898-1960) in 1938 omschreef als het ‘heilige der heiligen van de literatuur, kunst en journalistiek’.

Vincenzo Cardarelli, Roberto Bracco, Antonio Baldini, F. T. Marinetti, Bragaglia, Mario Pannunzio en Leonardo Sinisgalli waren stamgasten in Caffè Aragno. In de Galleria Nazionale di Arte Moderna e Contemporanea di Roma bevindt zich een schilderij uit 1930 van Amerigo Bartoli met als titel ‘Gli amici al caffè’ (De vrienden in het café). Daarop staan afgebeeld: Emilio Cecchi, Vincenzo Cardarelli, Carlo Socrate, Ardengo Soffici, Antonio Baldini, Pasqualina Spadini, Giuseppe Ungaretti, Mario Broglio, Armando Ferri, Quirino Ruggeri, Roberto Longhi, Riccardo Francalancia, Aurelio Saffi en Bruno Barilli, naast de schilder zelf die blijkbaar aan het werk is. De vijftiende man op de foto is de ober die een drankje brengt.

In 1977 werd het gebouw gehuurd door de groep Autogrill SpA die er zelf een zaak openden. Op 8 juni 2014 sloot Autogrill voorgoed de deuren in de Via del Corso. Een gedeelte van het pand werd verhuurd aan de Italiaanse kledinggroep Diesel. Maar de rest bleef leegstaan. Het gebouw werd de voorbije twee jaar grondig gerestaureerd door l’Impresa Pasqualucci Costruzioni. De aannemer had er omwille van de centrale ligging van het pand geen gemakkelijke klus aan.

De komst van Apple is gekoppeld aan een aantal strenge regels: geen reclameborden, vlaggen of banners aan de buitenzijde; de verplichting om gebruik te maken van speciale materialen voor de inrichting en bekleding van de muren en vloeren en het gebruik van binnenverlichting die aangepast aan de stedelijke reglementen.

2 Reacties to “Apple Store in Palazzo Marignoli”

  1. Gianni di Panni Says:

    Slecht nieuws, Apple is een van de grootste belastingontduikers. Wanneer komt Italië eens met een eigen smartphone?

    • Joke Kerkhofs Says:

      Die zijn er wel hoor, ze zijn alleen niet zo bekend. Het Italiaanse Miia Style heeft biedt met de Miia Phone Iimotion MWP-47 een Windows 8.1-smartphone aan. En een ander Italiaans bedrijf waarvan de naam me even ontglipt heeft vorig jaar de rechten voor het merk Commodore gekocht voor een veertigtal landen en lanceert nu smartphones onder die naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s