Nieuwe en energiezuinige led-verlichting voor Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein in Rome, vlak vóór de wereldberoemde Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad is zopas volledig uitgerust met ledverlichting. De installatie gebeurde door de firma Osram in samenwerking met de Direzione dei Servizi Tecnici, de technische dienst van Vaticaanstad. Door de ingreep bespaart het Vaticaan 70% energie. Twee jaar geleden mocht Osram de druk bezochte Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse Musea al voorzien van ledlampen.

Op het Sint-Pietersplein werden de voorbije weken in totaal 132 gloednieuwe led-schijnwerpers geïnstalleerd met een lichtopbrengst tot 120 lux. Dat was de verlichtingssterkte die door het Vaticaan was opgelegd. Voor het lichtmanagement werd gekozen voor het Digital Addressable Lighting Interface-syteem (DALI) van Osram. De lichtkleur is 4.000 Kelvin.

Behalve de verlichtingsaspecten en de ecologische duurzaamheid, was ditmaal ook het visuele onderdeel natuurlijk extra belangrijk. De armaturen moesten discreet worden geïntegreerd in de beschermde architectonische omgeving en voorzien van een eenvoudige en onopvallende elektrische installatie.

De nieuwe verlichting geeft de bestaande architectuur en materialen een visuele upgrade. De verlichting kan ook worden aangepast bij bepaalde situaties en gebeurtenissen, zoals bij een ceremonie of tijdens een evenement op het plein.

In de Sixtijnse Kapel installeerde Osram twee jaar geleden reeds 7.000 led’s. Dankzij precieze lichtsturing worden de fresco’s van Michelangelo sinds toen discreet en uniform verlicht zonder de bezoekers te verblinden. De verlichting van 50 tot 100 lux zorgt ervoor dat de kunstwerken helder en beter zichtbaar zijn.

De armaturen werden vrijwel onzichtbaar onder de ramen geïnstalleerd waardoor het kunstlicht uit dezelfde richting als het daglicht naar binnen schijnt. Het energieverbruik voor de verlichting van de Sixtijnse kapel daalde na de plaatsing van de nieuwe lampen met zowat 60%.

De installatie van de nieuwe verlichting vormt het sluitstuk van de renovatie van het ellipsvormige Piazza San Pietro en de zuilengalerij die het plein omringt. De restauratie was vooral nodig om de gevolgen van vervuiling en roetaanslag weg te werken en begon in 2011. De werkzaamheden duurden bijna vier jaar.

De jongste restauratie omvatte alle architecturale en decoratieve constructies op het plein, waaronder de tweelingfonteinen La Clementina en La Gregoriana, de balustrades met een totale lengte van 1.200 m, de ornamenten en de kroonlijsten maar ook de talrijke putdeksels, 3.400 m² kasseien, de 42 m hoge en ongeveer 370 ton wegende obelisk en uiteraard de befaamde colonnade met 284 zuilen en 88 pilaren.

De volledige restauratie kostte 14 miljoen euro. De 3,25 m hoge beelden van belangrijke figuren uit de kerkgeschiedenis op de galerij (140 in totaal, 70 aan weerszijden) werden eveneens gerestaureerd.

Het Vaticaan kiest de jongste jaren systematisch voor duurzame en ecologische oplossingen. Het Vaticaan investeerde eerder al in de bouw van een grote zonne-energiecentrale. Zeven jaar geleden werden 2.700 zonnepanelen geplaatst op het dak van de pauselijke audiëntiezaal Paulus VI in Vaticaanstad.

Die zaal werd in 1971 gebouwd en biedt plaats aan 12.000 bezoekers. De zonnepanelen produceren voldoende energie om de hal te verlichten en indien nodig te verwarmen of af te koelen. Overtollige energie wordt elders in Vaticaanstad gebruikt.

De panelen nemen de plaats in van de betonnen platen die vroeger de golvende dakbedekking vormden van de zaal die door architect Pier Luigi Nervi werd ontworpen. De karakteristieke vorm van het dak bleef echter behouden. De installatie produceert ongeveer 315.000 kWh groene stroom. Daarmee wordt de uitstoot van ongeveer 315 ton CO2 voorkomen.

De Gendarmeria, de politie die instaat voor de algemene bewaking van de publiek toegankelijke zones in de stadsstaat, kreeg een aantal jaren geleden kleine elektrische wagentjes ter beschikking en ook paus Franciscus rijdt net als zijn voorganger Benedictus XVI met een elektrisch voertuig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.