Jozef De Kesel (69) is kardinaal

In de Sint-Pietersbasiliek in Rome is vandaag de Belgische aartsbisschop Jozef De Kesel (69) samen met zestien andere bisschoppen tot kardinaal ‘gecreëerd’. Paus Franciscus leidde de dienst. Onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois en staatssecretaris van Internationale Handel Pieter De Crem waren aanwezig bij de plechtigheid.

De Kesel werd minder dan een jaar geleden tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel gewijd. Vroeger was dat op zich al voldoende om nadien tot kardinaal benoemd te worden, maar paus Franciscus is kieskeuriger. Hij benoemt minder aartsbisschoppen uit Europa en meer uit de andere werelddelen, om zo een meer universele kerk te bekomen. Zo is aartsbisschop André-Joseph Léonard, de voorganger van De Kesel, nooit kardinaal geworden.

Bij de benoeming tot kardinaal draait het meer om de titel en de bijhorende erkenning dan om een echte functie. De Kesel blijft gewoon zijn werk doen als de aartsbisschop en voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie. Als de paus aftreedt of overlijdt, moeten de kardinalen die jonger zijn dan 80 jaar onder elkaar een nieuwe paus kiezen. In theorie kan De Kesel vanaf nu dus ooit tot paus worden verkozen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.