Italiaans referendum op 4 december wordt alles of niets voor Renzi

Volgens de jongste opiniepeilingen zal de Italiaanse premier Matteo Renzi het referendum van 4 december verliezen. Gisteren werden de laatste peilingen gepubliceerd. In Italië mogen twee weken voor een stembusslag geen peilingen meer vrijgegeven worden. De tegenstanders liggen tussen 7 en 10 procentpunten voor. Een kwart van de kiezers heeft nog niet beslist, dus het kan nog alle kanten uit. Sinds de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump hebben we nog eens gezien wat peilingen waard zijn.

Renzi schreef het referendum uit omdat hij de kieswet wil veranderen en de senaat drastisch wil afslanken. Dat moet de Italiaanse politiek stabieler en efficiënter maken. Premier Renzi heeft er zijn lot aan verbonden. Hij treedt af als het nee-kamp op overtuigende wijze wint. Wellicht komt dan een overgangskabinet tot aan de verkiezingen van 2018. Vervroegde verkiezingen zijn ook mogelijk. Ook in Renzi’s eigen partij zorgt het komende referendum voor veel discussies en problemen.

De overwinning van het nee-kamp zou andermaal een klap in het gezicht van het politieke establishment zijn, na de brexit en de verkiezing van Trump. Economisch veroorzaakt een nee grote onzekerheid. De Italiaanse banksector staat voor een grote kapitaalverhoging. Investeerders worden mogelijk afgeschrikt door de politieke instabiliteit. Bovendien zou de financiering van de Italiaanse schuld duurder worden. Nu al is het renteverschil met Duitsland opgelopen tot 2 procentpunten. Een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid behoort tot de mogelijkheden. Al die factoren maken een nieuwe schuldencrisis mogelijk.

Eén reactie to “Italiaans referendum op 4 december wordt alles of niets voor Renzi”

  1. Gianni di Panni Says:

    Ik snap de handelwijze van Matteo Renzi ook niet. Op zich is de politieke hervorming een goed plan, het levert ook een grote kostenbesparing op. De wet is al aangenomen in Parlemento en Senato. Waarom daar dan toch een volksraadpleging over? En waarom dan toch je lot daaraan verbinden? De wettelijke regeling had best omzeild kunnen worden.
    Als je hier in Rome over straat loopt, struikel je over de stalletjes met NO. Zowel vanuit de CinqueStelle als de LegaNord. Zoals de oude Romeinen al wisten: het plebs moet niet regeren. Het was een foute beslissing die ook in de Senaat toe te laten.
    Het volk is grillig en ondoordacht. Die arme Cola di Rienzo wist er alles van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s