Pauselijke appartementen in Castel Gandolfo open voor publiek

Het pauselijke zomerverblijf in Castel Gandolfo, ongeveer 25 km ten zuiden van Rome en gevestigd in een zeventiende-eeuwse palazzo, geeft bezoekers steeds meer toegang tot het ooit hermetisch voor het publiek gesloten gebouw. Twee jaar geleden werden de Barberini-tuinen rondom het paleis al opengesteld voor bezoekers. Vorig jaar werd een speciale treinverbinding gecreëerd tussen Vaticaanstad en Castel Gandolfo en werd een gedeelte van het Palazzo Apostolico voor bezoekers geopend. Dat biedt plaats aan de Galleria dei Pontefici, een klein nieuw museum over de pausen met schilderijen, kleding en gebruiksvoorwerpen van een vijftigtal pausen. Sinds kort zijn nu ook de pauselijke appartementen opengesteld voor het publiek.

Je kan nu ook een bezoek brengen aan de privékapel van de paus, zijn studeerkamer, de bibliotheek en de Sala del Concistoro, de zaal die werd gebruikt als vergaderruimte voor de paus en de kardinalen. Hou er bij boekingen wel rekening mee dat er verschillende formules voor een bezoek aan het pauselijke buitenverblijf bestaan.

Het ‘open beleid’ van Castel Gandolfo en de uitbreiding van de toeristische mogelijkheden heeft alles te maken met het feit dat paus Franciscus nog nooit een nacht heeft doorgebracht in het buitenverblijf. Zijn voorgangers maakten wel veelvuldig gebruik van de residentie en verbleven er vooral in de warme zomermaanden langere tijd. Vanuit het paleis heb je een prachtig uitzicht over het kratermeer van Albano (Lago Albano of Lago di Castel Gandolfo).

De opening van het Apostolische Paleis in Castel Gandalfo vorig jaar was al een kleine sensatie, want dit was nooit eerder opengesteld voor het publiek. De toegang bleef immers strikt voorbehouden aan de paus en zijn naaste medewerkers. Bovendien legde het Vaticaan een speciale treinverbinding in die vanuit het oude spoorwegstation in Vaticaanstad vertrekt om te arriveren en halt te houden in Castel Gandolfo – Albano Laziale. Eerder waren al de tuinen opengesteld voor bezoekers, al is de omschrijving tuin eigenlijk een beetje oneerbiedig. De enorme groene zone heeft een oppervlakte van 55 ha.

Castel Gandolfo is een kleine stad met ongeveer 8.200 inwoners, en bevindt zich zo’n 30 km ten zuidoosten van Rome. De pauselijke residentie met dezelfde naam omvat het Apostolische Paleis, de Villa Barberini, de Villa Cybo en een kleine boerderij. Ze werd in de zeventiende eeuw in opdracht van Paus Urbanus VIII ontworpen door architect Carlo Maderno.

Na de eenwording van Italië kon de paus Castel Gandolfo niet meer bezoeken. Dat veranderde in 1929 met het Verdrag van Lateranen, toen de pauselijke residentie werd toegevoegd aan de extraterritoriale bezittingen van de Heilige Stoel en werd het een Vaticaanse enclave in het hartje van de Castelli Romani. Al sinds de zeventiende eeuw verblijven de meeste pausen tijdens de warme Romeinse zomers enkele maanden in Castel Gandolfo. Enkele pausen, waaronder Paus Paulus VI, zijn overleden in Castel Gandolfo.

Sommige onderzoekers vermoeden dat Castel Gandolfo werd gebouwd op de plek waar destijds het legendarische Alba Longa lag. Volgens de grotendeels mythologische Romeinse overlevering werd de onderwerping van Alba Longa aan Rome, in de tijd van de Romeinse monarchie, beslist door het drievoudige duel tussen de Horatiërs en de Curatiërs. Aeneas, zoon van de godin Venus en de sterfelijke Anchises, verliet volgens de legende samen met zijn zoon Ascanius het brandende Troje.

Na vele avonturen, door Vergilius beschreven in zijn Aeneis, bereikten de twee de stad Laurentum aan de westkust van Italië. Aeneas trouwde met Lavinia, de dochter van de plaatselijke koning Latinus. Ter ere van haar stichtte hij in 1176 v. Chr. de stad Lavinium. Ascanius besloot in 1152 v. Chr. een nieuwe stad te bouwen onder de Albaanse berg (nu Monte Cavo). Hij noemde deze stad Alba Longa. Ascanius werd ook wel Julus genoemd. De Juliaanse familie, waartoe ook Julius Caesar behoorde, beweerde van deze Julus af te stammen.

Tickets

Castel Gandolfo

Praktische informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.