De duurste winkelstraten in Rome

Vorige week maakte de professionele vastgoedbeheerder Cushman & Wakefield de jaarlijkse lijst bekend van de duurste winkelstraten ter wereld. De Via Montenapoleone in Milaan blijft de duurste winkelstraat in Italië. Voor 1 m² winkeloppervlakte betaal je daar 12.000 euro per jaar. De Via dei Condotti in Rome moet daar nauwelijks voor onderdoen en staat als tweede in de lijst van de duurste straten in Italië. Een vierkante meter huur je hier voor 11.000 euro per jaar. In concrete cijfers: als je in de Via dei Condotti een winkel huurt van pakweg 200 m², betaal je ieder jaar 2,2 miljoen euro voor alleen maar je winkelpand. Dat is overigens een stijging van meer dan 15% vergeleken met een jaar eerder.

Toch is dat nog niets vergeleken met de duurste winkelstraat ter wereld, Upper 5th Avenue (49th – 60th Sts) in New York, waar je jaarlijks 29.065 euro moet betalen voor 1 m². Dat de vastgoed- en huurprijzen van de duurste winkelstraten zo hoog zijn en zelfs nog blijven stijgen, heeft volgens Cushman & Wakefield alles te maken met de zichtbaarheid in het straatbeeld. De topmerken leveren strijd om op deze plaatsen aanwezig te kunnen zijn. Daarbij gaat het natuurlijk niet alleen om wat de verkoop aan de kassa opbrengt, maar in de eerste plaats om de visibiliteit van de merknaam.

Opvallend is de forse stijging van de huurprijzen. In de Via Montenapoleone in Milaan steeg de prijs het voorbije jaar met 20%. In de Via dei Condotti 15,8%. Ook in Firenze (Via Roma) ging de huurprijs met gemiddeld 12,5% omhoog, in Venetië (Calle Larga XXII Marzo) stegen de prijzen met 5%. Deze straten pakken uit met de meest luxueuze artikelen in de markt. Het feit dat ze zonder verpinken de peperdure huurprijzen neertellen, bewijst dat ze veel belang hechten aan hun aanwezigheid op een toplocatie, liefst nog vlakbij hun concurrenten.

Daarnaast speelt ook de schaarste een rol. Er is slechts een zeer beperkt aanbod winkels met een oppervlakte van 200 tot 400 m². Meteen ook de reden waarom als er al eens een pand vrijkomt, dit vrijwel onmiddellijk weer wordt verhuurd. Cushman & Wakefield verwacht dat de huurprijzen in de Italiaanse winkelsteden de komende twaalf maanden stabiel blijven.

Andere dure straten in Rome zijn Piazza di Spagna (6.500 euro/m²/jaar), Piazza San Lorenzo (5.000 euro/m²/jaar), de Via del Corso (4.800 euro/m²/jaar, de Via del Babuino (4.200 euro/m²/jaar) en de Via Cola di Rienzo (3.000 euro/m²/jaar) die iets buiten het historische centrum ligt, maar vooral bij de Romeinen zelf erg populair is.

In de Via del Corso stegen de prijzen gemiddeld met 11,6%, in de Via del Babuino met 5%. Op Piazza San Lorenzo gingen de huurprijzen echter met 8,3% naar beneden. Het is de enige toplocatie in Rome die zo fel naar beneden zakt. In de andere straten bleven de prijzen quasi ongewijzigd vergeleken met een jaar eerder.

Een toerist die in het centro storico verblijft, zal misschien iets minder snel de weg vinden naar de Via Cola di Rienzo, maar toch is dit één van de populairste winkelgebieden van Rome. De Via Cola di Rienzo is een lange, brede straat, met ettelijke zijstraatjes, waar je heel wat winkels vindt met de lekkerste olijfolie, wijnen en kazen. Verder kan je er ook terecht voor exclusieve kleding, boeken en geschenken.

De Via dei Condotti dankt zijn naam aan de waterleidingen van het Aqua Virgo die eronder lopen en in de oudheid de thermen van Agrippa bij het Pantheon van water voorzagen. Het water van de Trevifontein is nog steeds afkomstig van deze Aqua Virgo (of Acqua Vergine). De straat bestaat vandaag vrijwel uitsluitend uit boetieken, met het Antico Caffè Greco als zeldzame horeca-uitzondering.

Het volledige rapport kan je downloaden via deze link.

2 Reacties to “De duurste winkelstraten in Rome”

  1. Gianni di Panni Says:

    Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de Piazza San Lorenzo in Rome een dure winkellocatie zou zijn. Als ik om me heen kijk zie ik namelijk geen winkels, alleen de kerk en gebouwen van de universiteit. En ja, wel een kleine bar, waar je heerlijke caffè kunt kopen voor 90 cent. Verder een tramhalte voor € 1,50 per rit.
    Zou de schrijver dezes misschien in de war zijn met de Piazza San Lorenzo in Firenze?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.