Achter de schermen van de Vaticaanse Musea

Het nieuwe boek Musei Vaticani. Arte Storia Curiosità Rome, uitgegeven door de Vaticaanse Musea in samenwerking met Focus Storia – Mondadori Scienza, toont de lezer een blik achter de schermen en de verborgen plekken van de Vaticaanse musea. Je maakt kennis met de laboratoria waar de restauraties en onderzoeken gebeuren van schilderijen, mozaiëken, documenten, wandtapijten, enz. Grote delen van de Vaticaanse Musea zijn niet toegankelijk voor het publiek dat slechts alleen maar de klassieke tentoonstellingsruimten kan bezoeken. Dit boek geeft toch een indruk van wat er allemaal op de achtergrond gebeurt.

Je komt te weten welke onderhoudsmethodes worden gebruikt, hoe diagnostische technieken worden ingezet. Achter de schermen zijn experts uit talrijke disciplines aan het werk of wordt overlegd hoe een bepaald kunstwerk moet worden hersteld, behandeld of bewaard. Het gaat om kunsthistorici, restaurateurs, biologen, curatoren, onderzoekers en chemici. In de laboratoria werken ze met oplosmiddelen, microscopen, haren, borstels en vergrootglazen permanent aan de pauselijke kunstschatten.

De Vaticaanse Musea tonen meer dan 70.000 kunstwerken op een oppervlakte van zo’n 40.000 m². Nog eens 50.000 kunststukken bevinden zich in opslagruimtes. De artefacten waarmee de experts te maken krijgen zijn afkomstig uit alle mogelijke periodes en vragen dus veel gespecialiseerde kennis. Sommige kunstobjecten zijn vervaardigd uit materialen die niet meer bestaan of nog nauwelijks te vinden zijn. Ze moeten overweg kunnen met Grieks-Romeinse beelden, met Etruskische en oud-Egyptische kunststukken, maar evengoed met doeken van Giotto, Caravaggio of da Vinci en met moderner werk van Matisse of Bacon.

Een afzonderlijk team staat in voor de fresco’s van Pinturicchio, Beato Angelico, Michelangelo en Raphael. Ook de restauratie van houten artefacten gebeurt door een speciaal team van twintig mensen. Dan is er nog de ongelooflijke collectie draagstoelen, koetsen en auto’s die de pausen doorheen de verschillende tijdperken hebben gebruikt. Ten slotte is er de uitgebreide collectie van het Etnologisch Museum, met artefacten van niet-Europese culturen, gaande van reproducties van de Indonesische tempel Borobudur tot prachtige beelden van Boeddha uit China en India.

De Vaticaanse laboratoria worden indien nodig ook betrokken bij grote restauraties zoals bv. de colonnade van Bernini op het Sint-Pietersplein en de aanleg van de pauselijke tuinen in Castel Gandolfo. Technologische innovatie, waarbij de meest moderne middelen zoals lasertechnieken worden ingezet, speelt tegenwoordig een belangrijke rol.

Het boek beschrijft ook de geschiedenis van de Vaticaanse Musea en illustreert de verschillende collecties en besteedt aandacht aan interessante inzichten over minder bekende aspecten en anekdotes die verband houden met de werken en de aankopen van het Vaticaan door de eeuwen heen. Maar het grootste deel van het boek wordt de lezer dus voor het eerst meegenomen achter de schermen van deze fascinerende musea.

Musei Vaticani. Arte Storia Curiosità
Edizioni Musei Vaticani
(met Focus Storia – Mondadori Scienza)

Taal: Italiaans
Aantal pagina’s: 100
Formaat: 25,5 x 35,5 cm (deluxe)
Illustraties: 124 kleur
Aantal pagina’s: 100
Formato: 25,5 × 35,5 cm (deluxe)
124 kleurenillustraties
Prijs: 19,90 euro
ISBN: 978-88-8271-381-2 (ita deluxe)
Eerste druk: 2016, Città del Vaticano
Bestellen in webwinkel: klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s