Boek over succesvolle gladiatorententoonstelling

Bij de succesvolle tentoonstelling ‘Gladiatoren. Helden van het Colosseum’, die te zien was in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, daarna verhuisde naar Aarhus (Denemarken) en nu nog tot en met 5 maart 2017 te zien is in Museum Het Valkhof in Nijmegen, is nu ook een gelijknamig boek verschenen. De redactie werd verzorgd door Annelies Koster en Stephan Mols. Het boek is een publicatie van Uitgeverij Vantilt in samenwerking met Museum Het Valkhof en kost 13,95 euro. Annelies Koster is conservator van Museum Het Valkhof. Stephan Mols is universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Gladiatoren, we kennen ze uit films, strips en boeken. Ze fascineren ons, de woestelingen die leefden om te vechten. Die vaak snel en wreed aan hun einde kwamen in één van de vele amfitheaters in het hele Romeinse rijk, waarvan het Colosseum het grootste was. Maar hun verhaal is genuanceerder dan het beeld van de vechtende en stervende filmheld. Gladiatoren leefden onder een ijzeren discipline. Zij trainden als topsporters en verkeerden tussen de vrees voor het einde en de hoop op roem, rijkdom en vrijheid. In Romeinse ogen vertegenwoordigden zij belangrijke waarden: moed, zelfopoffering en vechtlust.

In ‘Gladiatoren. Helden van het Colosseum’ geven verschillende kenners een blik achter de schermen van de wereld van brood en spelen. Het dagprogramma, waarin gevechten met wilde dieren, executies en gladiatorengevechten elkaar als in een climax opvolgden, wordt beeldend beschreven. Er wordt ingezoomd op de bouw en de architectuur van het Colosseum, het grootste amfitheater ter wereld, maar ook de oorsprong van de spelen, de opleiding voor de verschillende gladiatoren en hun kenmerkende wapens komen uitgebreid aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan het Nijmeegse amfitheater en vondsten uit Nederland: ook in deze verste uithoeken van het Romeinse Rijk genoten gladiatorenspelen immers een enorme populariteit.

Gladiatoren. Helden van het Colosseum
Redactie: Annelies Koster en Stephan Mols
Aantal pagina’s: 130
Met illustraties
Eerste druk: september 2016
ISBN10 9460043038
ISBN13 9789460043031

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s