Een multi-mediabezoek aan de wereld van Vincent Van Gogh

Trouwe Romebezoekers zullen het zich zeker nog herinneren: in 2010 was in Rome een grote overzichtstentoonstelling rond de schilder Vincent Van Gogh te bekijken. In het tentoonstellingscircuit was dat toen één van de grootste publiekstrekkers van het jaar. Het was op dat moment ook al 22 jaar geleden dat er nog eens een tentoonstelling over en rond Vincent Van Gogh in Rome neerstreek en de organisatoren hadden een ongelooflijke inspanning gedaan om de beste Van Gogh’s wereldwijd samen te krijgen in Rome. Dat was ook behoorlijk goed gelukt. Zelfs Van Gogh’s beroemde zelfportret (olie op karton, 1887) uit het Rijksmuseum Amsterdam was aanwezig en groeide uit tot één van de grote smaakmakers.

Nu is in Rome de multi-mediale reizende tentoonstelling Van Gogh Alive – The Experience gearriveerd. Deze tentoonstelling, die reeds een succesvolle tocht doorheen Australië, de Verenigde Staten en Rusland achter de rug heeft, is tot 26 maart 2017 te bekijken in Palazzo degli Esami aan de Via Girolamo Induno in Trastevere. ‘Van Gogh Alive – The Experience’ werd door Ninetynine naar Italië gehaald en hield reeds eerder halt in Turijn en Firenze.

Het is trouwens een mooie gelegenheid om het Palazzo degli Esami nog eens te bezoeken. Het gebouw uit het begin van de twintigste eeuw is al sinds 2011 gesloten voor het publiek. In afwachting van een vernieuwing en herbestemming werd het palazzo nu uitzonderlijk ter beschikking gesteld door de Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Van Gogh Alive is een multi-sensorische belevenis voor het hele gezin, die je niet alleen de unieke kans geeft om tot in detail door te dringen in Van Gogh’s schilderijen, maar om je ook echt te bewegen in zijn wereld. Het gaat om het werk en leven van de kunstenaar in zijn meest actieve periode, van 1880 tot 1890. De toeschouwer maakt kennis met zijn gedachten, gevoelens en gemoedstoestand tijdens zijn tijd in Nederland, Parijs, Arles, Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise, de locaties waar Van Gogh veel van zijn tijdloze meesterwerken creëerde.

De tentoonstelling maakt gebruik van SensorY4, een uniek systeem dat bestaat uit een veertigtal hoge resolutie-projectoren met een surround geluidsinstallatie zoals je die ook in bioscopen aantreft. Het resultaat is één van de meest opwindende multiscreen-omgevingen ter wereld. De enorme beelden zijn kristalhelder en bevatten hyper-fijne details inzake kleuren en technieken. Ze worden geprojecteerd op schermen, muren, zuilen, plafonds en zelfs de vloer. De projecties zijn speciaal afgestemd op de tentoonstellingsruimte en dompelen je helemaal in de levendige kleuren en levendige details die kenmerkend zijn voor de unieke stijl die Vincent Van Gogh hanteerde. De foto’s en video’s zijn uitgebreid met werken die de kunstenaar inspireerden.

De beeldexplosies (zo mag je ze wel noemen, want ze dringen volledig door in je netvlies en geest) worden begeleid door een krachtige klassieke muziale score. De muziek werd zorgvuldig geselecteerd om Van Gogh’s verhaal te vertellen en omvat werk van Vivaldi, Ledbury, Tobin, Lalo, Barber, Schubert, Satie, Godard, Bach, Chabrier, Satie, Saint-Saëns, Godard en Händel. In totaal worden er meer dan drieduizend Van Gogh-beelden geprojecteerd.

Van Gogh Alive – The Experience
Palazzo degli Esami
Via Girolamo Induno 4

Praktische info: www.vangoghroma.it
Een filmpje over deze tentoonstelling vind je hier

Eén reactie to “Een multi-mediabezoek aan de wereld van Vincent Van Gogh”

  1. Gianni di Panni Says:

    Ik vond het een geweldige tentoonstelling, van het niveau van Caravaggio in het Palazzo delle Espozitione eerder dit jaar. Zelfs na twee-en half uur kon ik nog steeds niet weggaan. Iedere keer op een andere plek gaan zitten voor een andere beeldhoek.
    Overigens raad ik bezoekers aan door te lopen naar de tweede grote zaal en niet te blijven hangen in de eerste. In de tweede zaal zijn wel iets van 20 schermen, zelfs op de grond geprojecteerd. Ook de muziek is fantastisch!
    Verder vraag ik mij af of er al iets op dit blog geschreven is over het palazzo degli Esami? Naar ik me heb laten vertellen zat hier vroeger de geheime dienst van Mussolini en werden hier mensen gemarteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.