Matteo Renzi biedt vandaag ontslag regering aan

De Italiaanse premier Matteo Renzi biedt deze namiddag aan president Sergio Mattarella het ontslag van zijn regering aan. Renzi stapt op nadat zondag zowat zes op tien deelnemers aan het veelbesproken referendum zijn grondwetswijziging wegstemden. Renzi maakte zijn ontslag omstreeks halfeen vannacht bekend vanuit Palazzo Chigi, zijn ambtswoning in Rome en dankte de bevolking voor hun massale opkomst. Hij gaf zijn nederlaag toe maar sprak over een feest voor de democratie.

Ruim 50 miljoen Italianen konden zich in een referendum uitspreken over een wijziging van de grondwet. Officieel beslisten de kiezers of ze zich konden vinden in een afslanking van de Senaat. Die zou flink kleiner worden en flink wat bevoegdheden moeten inleveren. De leden zouden bovendien niet meer rechtstreeks verkozen worden. De ontslagnemende premier wilde daarmee het land politiek stabieler maken. De Italianen grepen het referendum echter aan om Renzi duidelijk te maken wat ze vinden van zijn beleid. Omdat de premier zijn politieke lot verbond aan de uitslag van het referendum valt nu de regering.

De nederlaag van de premier lijkt duidelijk. Ongeveer zestig procent van de Italianen stemden ‘nee’, iets meer dan veertig procent zag de voorgestelde grondwetswijziging wel zitten en stemde ‘ja’. Enkel in de regio’s Toscane, Emilia Romagna en Trentino zouden de ja-stemmers een meerderheid behalen. Na de ministerraad van vandaag trekt Renzi deze namiddag naar de president om het ontslag van de regering aan te bieden. Het is mogelijk dat president Mattarella de premier vraagt om tijdelijk aan te blijven om de vervroegde verkiezingen voor te bereiden. Maar zelfs als de president dat zou vragen, is het twijfelachtig of Renzi dat ook zou doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.