Ontslag premier Renzi enkele dagen uitgesteld

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft premier Matteo Renzi gevraagd om zijn ontslag nog even uit te stellen. Renzi gaat daarmee akkoord. Pas nadat de begroting voor 2017 door het parlement geloodst is, wat normaal eind deze week zou moeten gebeuren, kan Renzi vertrekken, luidde het in een korte mededeling vanuit Palazzo Quirinale. Wat er gaat gebeuren nadat Renzi effectief is opgestapt blijft onduidelijk. De huidige coalitie van centrumlinks en centrumrechts kan blijven regeren tot het einde van de legislatuur in februari 2018 maar met een andere premier, er kan een technocratenkabinet worden aangesteld of er worden vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

De laatste mogelijkheid, waarvoor vooral de oppositie pleit, is voor de traditionele Italiaanse partijen,de andere eurolanden en de financiële markten een horrorscenario. Populistische partijen zoals de Vijfsterrenbeweging (MoVimento 5 Stelle) of de antimigrantenpartij Lega Nord zouden dan weleens zeer goed kunnen scoren. Bovendien moet het grondwettelijk hof zich nog uitspreken over Renzi’s nieuwe verkiezingswet. Wellicht moet die gedeeltelijk worden herschreven.

Voor de functievan nieuwe premier circuleren de namen van minister van Financiën Pier Carlo Padoan, senaatsvoorzitter Pietro Grasso en minister van Cultuur Dario Franceschini. Pier Carlo Padoan heeft wellicht de meeste kansen omdat hij de man is die het reddingsplan voor de Italiaanse banken heeft uitgewerkt. Als Padoan premier wordt, zal het vertrouwen in de financiële markten in principe behouden blijven.

De uitslag van het Italiaanse referendum zaait wel twijfels over een snelle redding van de noodlijdende Italiaanse banken. De banksector kampt met ruim 300 miljard euro aan slechte kredieten, 18 procent van alle uitstaande leningen. Ironisch genoeg is het trage justitieapparaat dat moet werken met verouderde wetten één van de redenen waarom het Italiaanse kredietprobleem zulke grote proporties kon aannemen. Indien de ja-stemmers zondag een meerderheid hadden gehaald, was de komst van een efficiëntere justitie mogelijk geweest, nu blijft alles bij het oude.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.