Alweer nieuw stukje Forum Romanum open voor publiek

Rome gaat onverminderd voort met het openstellen van plekken op het Forum Romanum die vele jaren gesloten bleven of zelfs nooit eerder toegankelijk waren voor het publiek. Deze week is het de beurt aan de archeologische zone van het Forum van Trajanus. Het is twintig jaar geleden dat deze site werd opengesteld voor bezoekers, tenzij tijdens speciale evenementen. Het bezoek gebeurt in groepen (max. 30 personen per groep) en moet vooraf worden gereserveerd (tel. 06 06 08 – dagelijks van 9 tot 21 uur). Een bezoek duurt een uur. De toegangsprijs bedraagt 4 euro.

Vorige zaterdag was de site uitzonderlijk gratis te bezoeken door personen met een lichamelijke handicap, dit ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Toegankelijkheid. Dat kan omdat op de site een nieuwe drempelvrije voetgangersbrug werd geplaatst en zowel aan de ingang als aan de uitgang twee liften werden gebouwd.

De ingang van de site bevindt zich aan Piazza Santa Maria di Loreto, vlakbij de zuil van Trajanus. De bezoekers volgen een route die een gedeelte van het Forum van Trajanus omvat, zich een stukje onder de Via dei Fori Imperali begeeft, langs de kelders van de oude huizen van het zogenaamde Quartiere Alessandrino en het Forum van Caesar, om ten slotte te eindigen in de buurt van het Forum van Nerva.

Elke dag van de week kunnen rondleidingen worden geboekt voor georganiseerde groepen (tel. 06 06 08). Elke woensdag om 11.30 uur is er een ‘vrij’ bezoek aan de site begeleid door gespecialiseerde archeologen. De rondleiding verloopt uitsluitend in het Italiaans en het aantal personen per groep wordt beperkt tot twintig. De toegangsprijs blijft 4 euro.

Ander nieuws over het Forum Romanum: na een onderbreking van enkele maanden, als gevolg van de verplaatsing van een belangrijke kabel voor het elektriciteitsnetwerk, worden nu ook de opgravingen aan de Via Alessandrina hervat.

Burgers en toeristen zullen de verschillende fasen van de opgravingen kunnen volgen. In een eerste deel zal een dertigtal meter van de Via Alessandrina worden vrijgemaakt. Er wordt ongeveer 4,5 m diep gegraven. Archeologen verwachten een aantal huizen te vinden die in de middeleeuwen bovenop de Romeinse fora werden gebouwd.

We eindigen met nog even in herinnering te brengen dat na jarenlange archeologische opgravingen aan het Circus Maximus ook deze site sinds 11 december officieel is opengesteld voor het publiek. Daarover kon je enkele maanden geleden al meer lezen, maar nu is het dus zover.

Het is de bedoeling de komende jaren op het Circus Maximus nogmaals nieuwe opgravingsprojecten te starten. Op negen tot tien meter diepte wachten ongetwijfeld nog massa’s artefacten op ontdekking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.