Het Roma Convention Center La Nuvola

Zoals eerder aangekondigd kon je de voorbije dagen en tot en met vandaag een gratis begeleid bezoek brengen aan het gloednieuwe en recent ingehuldigde congrescentrum La Nuvola in de EUR-wijk in het zuiden van Rome. Het gebouw wordt voor het eerst opengesteld voor het publiek. Geïnteresseerden moesten zich hiervoor registreren via www.nellanuvola.it, maar wie dat nog niet deed kan zich de moeite besparen: alle plaatsen zijn volzet. In de toekomst zal het publieke gedeelte van La Nuvola gewoon te bezoeken zijn, maar omdat de bouwwerken zolang hebben geduurd zijn zowel de Romeinen als vele toeristen razend nieuwsgierig naar dit nieuwe staaltje moderne architectuur in Rome. Het is ook de eerste gelegenheid om begeleid een kijkje te nemen achter de schermen van het enorme complex. Naar aanleiding van dit publieke bezoek besteden we vandaag en morgen wat aandacht aan dit opmerkelijke bouwwerk, dat er na jarenlange discussies en moeilijkheden nu toch eindelijk staat.

Het futuristisch aandoend congrescentrum met auditoria, tentoonstellingszalen en aanpalend een hotel is een ontwerp van architectenstudio Massimiliano Fuksas en is meteen ook het grootste gebouw dat de jongste vijftig jaar in Rome werd gerealiseerd. Het ontwerp, de planning en de uitvoering hebben samen liefst 18 jaar geduurd. De handel en het toerisme die het ecovriendelijke en aardbevingsbestendige complex moet aantrekken, zal de stad Rome volgens verwachting een economische boost van 300 tot 400 miljoen euro per jaar opleveren. Het gebouw heeft in totaal een capaciteit van ongeveer 8.000 zitplaatsen. Het ontwerp bestaat uit drie verschillende architectonische elementen.

Het Roma Convention Center La Nuvola, zoals het gebouw officieel heet, heeft volgens de architect 275 miljoen euro gekost, maar volgens de opdrachtgever liggen de werkelijke kosten veel hoger. Ook dit is Italië: acht jaar bouwen aan een project en het dan niet eens worden over de bouwkosten. Architect Massimiliano Fuksas zegt dat hij voor La Nuvola beneden de ramingsprijs van 275 miljoen euro bleef. Enrico Pazzali, de ceo van opdrachtgever Eur SpA, verklaart dat het werkelijke cijfer 353 miljoen euro bedraagt.

De Italiaanse pers raamt de kosten nog een heel stuk hoger omdat volgens hen niet alle factoren werden meegeteld. Feit is dat de Italiaanse regering de bouwheer twee jaar geleden een lening van 100 miljoen euro toestond, dit in de hoop dat het project voltooid zou zijn tegen Expo 2015, de wereldtentoonstelling in Milaan. Dat is dus niet gelukt. Extra kosten voor concessies en design, aanpassingen aan het ontwerp en allerlei juridische problemen zorgden voor nog meer vertraging. Het gebouw bleef geld opslorpen. Door de lange bouwduur was uiteindelijk nog een extra financiële injectie nodig om het complex te kunnen afwerken.

Bouwheer Eur SpA moest daarvoor zelfs vier kroonjuwelen uit het eigen patrimonium verkopen zodat extra geld vrijkwam om La Nuvola te voltooien. Daaronder vielen het Archivio centrale dello Stato (het Rijksarchief), het Museo Luigi Pigorini (een museum over de prehistorische en etnografische geschiedenis van Rome), het Museo dell’Alto Medioevo (Museum van de Middeleeuwen) en het Museo delle Arti popolari (Museum van de Volkskunst).

Het congrescentrum La Nuvola (Italiaans voor De Wolk) of The Cloud zoals het gebouw in de (internationale) volksmond al verschillende jaren wordt genoemd, en het aanpalende hotel situeren zich in de zakenwijk EUR, in het zuiden van Rome. De EUR (wat staat voor Esposizione Universale di Roma en dus niet voor ‘Europa’ zoals sommigen weleens denken) werd pas vanaf 1937 gebouwd en was oorspronkelijk gepland als locatie voor de universele wereldtentoonstelling van 1942, die zou plaatsvinden onder de naam E42. Het project werd geleid door architect Marcello Piacentini. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vond deze wereldtentoonstelling echter nooit plaats.

De bouw van heel wat monumentale paviljoenen op het 400 ha grote terrein stopte in 1941. De markantste gebouwen, die ook vandaag nog de hoofdassen in de wijk bepalen, stonden nog in de steigers en de meeste constructies werden pas voltooid tussen 1950 en 1960. Toen werden ook nieuwe gebouwen toegevoegd en werden grote tuinen, waterpartijen en parken aangelegd. De meeste gebouwen doen vandaag dienst als kantoorruimte, ministerie of museum. Toch bleef van het oorspronkelijke Wereldexpo-idee vrij veel behouden en de opstelling van de gebouwen, ooit bestemd als paviljoenen op de wereldtentoonstelling, geeft de wijk een unieke uitstraling. Rome kreeg er met de EUR ook een goed gelegen zakenwijk bij, lang voordat andere Europese hoofdsteden zoals Londen of Parijs die gingen realiseren.

De EUR kan beschouwd worden als een moderne variant van de stedenbouw uit de Romeinse tijd en de renaissance (Città Ideale), maar dan in de strakke, vereenvoudigde neoclassicistische stijl die tijdens het fascisme gebruikelijk was. De hele EUR-wijk biedt een grootschalig beeld van architectuur op basis van de ideologie van het fascisme, met brede lanen en axiaal geplande sobere gebouwen geïnspireerd door de oude Romeinse bouwstijl.

De moderne architectuur in de EUR-wijk is gerealiseerd met de traditionele bouwmaterialen uit de Romeinse oudheid: kalksteen, tufsteen en marmer. Het meest representatieve en opvallende gebouw in het gebied is het beeldbepalende Palazzo della Civiltà Italiana (1938-1943), een iconisch project dat later bekend is geworden als het Colosseo Quadrato of het Vierkante Colosseum. Vandaag is het de hoofdzetel van modehuis Fendi.

Het is in dit gebied dat nu ook het nieuwe congrescentrum werd gebouwd. Het enorme complex volgt de eenvoudige orthogonale lijnen van de oudere architectuur uit de omgeving en situeert zich tussen de Via Cristoforo Colombo, de Viale Europa, de Viale Shakespeare en de Viale Asia. Het open gebied rondom het congrescentrum werd ingericht als twee pleinen die zullen fungeren als ontmoetingsruimte voor inwoners. De pleinen maken deel uit van het nieuwe centrum en zullen gebruikt worden voor verschillende recreatieve buitenactiviteiten en evenementen.

In het nieuwe gebouw kunnen ook concerten worden georganiseerd, al zal dat een randactiviteit blijven. Zodra La Nuvola op kruissnelheid is, rekent Enrico Pazzali op 250.000 tot 300.000 congresgangers per jaar. Er zijn de komende maanden al een aantal kleinere evenementen en productvoorstellingen gepland. In 2018 biedt het nieuwe congrescentrum onderdak aan het wereldcongres van advocaten, goed voor 6.000 bezoekers, en voor 2022 is er reeds een groot congres voor radiologen gepland. Het zijn dergelijke grote meetings die het gebouw op termijn winstgevend moeten maken. In een volgende bijdrage brengen we een bezoek aan La Nuvola.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s