Paolo Gentiloni wordt nieuwe premier van Italië

Paolo Gentiloni, de huidige minister van Buitenlandse zaken, heeft van president Sergio Mattarella de opdracht gekregen om een nieuwe regering te vormen en wordt vrijwel zeker de nieuwe premier van Italië. De vorige premier, Matteo Renzi (41), diende vorige week zijn ontslag in nadat de Italianen tijdens een referendum tegen de grondwetswijziging stemden die Renzi voorgesteld had. Renzi had zijn politieke lot aan de uitkomst van de stembusgang verbonden.

Paolo Gentiloni (62) is van adellijke afkomst (conti Gentiloni Silveri) maar heeft zijn titel als graaf nooit naar voor geschoven. Hij is een voormalig journalist en werkte jaren voor het blad van de milieugroep Legambiente. Destijds kwam hij in aanraking met Francesco Rutelli, die later burgemeester van Rome zou worden. Gentiloni was eerst zijn woordvoerder, maar trad later zelf ook in de politiek. Zo was hij verantwoordelijk voor de voorbereidingen voor het Jubeljaar in 2000.

Niet lang daarna bekleedde hij zijn eerste ministerspost (Communicatie) in het kabinet van Romano Prodi. Gentiloni was één van de mede-oprichters van de linkse Margherita-partij, die in 2007 opging in de nieuwe Partito Democratico (PD), de huidige regeringspartij. Een poging om kandidaat-burgemeester van Rome te worden voor links mislukte, maar toen Federica Mogherini in oktober 2014 naar Brussel trok, nam Gentiloni haar functie als minister van Buitenlandse Zaken over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.