Tentoonstelling over de geschiedenis van de zijderoute gratis te bezoeken

Een fraaie blik op de beroemde zijderoutes krijg je tot 27 februari 2017 te zien in Galleria Alessandro VII in Palazzo del Quirinale. Zijderoutes, meervoud, omdat er in de loop der eeuwen verschillende routes zijn geweest. De zijderoute was eigenlijk een netwerk waarlangs de handelskaravanen vele eeuwen handel dreven tussen China en het oosten van Azië en tussen het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen vormde de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west.

De tentoonstelling in Palazzo del Quirinale is overigens gratis te bezoeken, om veiligheidsredenen (je betreedt tenslotte de presidentiële ambtswoning) moet je je vooraf wel registreren. Dat kan online en telefonisch (zie onderaan dit bericht). De tentoonstelling presenteert de geschiedenis van de betrekkingen tussen China en het Westen, vooral deze met de gebieden die we vandaag kennen als Italië.

Er worden een tachtigtal werken tentoongesteld afkomstig uit verschillende Italiaanse musea en een aantal buitenlandse, waaronder het British Museum, het Musée du Louvre, het Musée Cernuschi en Guimet in Parijs, het Museum van Berlijn en het Museum van Lyon. Bezoekers krijgen ook een twintigtal werken van hedendaagse Chinese kunstenaars te zien.

De zijderoute wordt zo genoemd omdat zijde uit het oosten, toen een bijzonder kostbare handelswaar, langs deze route naar het westen werd vervoerd. Twee monniken smokkelden in 552 in holle wandelstokken zijderupsen naar het Byzantijnse Rijk. Daarna was de productie van zijde niet langer een geheim van de Chinezen, maar kon zijde voortaan ook in het westen worden gemaakt.

Langs de zijderoutes werden behalve zijde ook vaak andere luxegoederen vervoerd zoals satijn, muskus, robijnen, diamanten, parels en porselein, maar ook papier, rabarber, vruchten zoals perziken en sinaasappels, paarden en buskruit. Niet alleen goederen werden zo overgebracht, ook opvattingen, ideeën, culturen vonden hun weg naar het weste, evenals tot dan onbekende ziektes.

Praktische informatie over de bezoekdagen en de openingsuren van deze tentoonstelling lees je hier. De toegang is gratis maar je moet een ticket reserveren via deze website of telefonisch via 06 39 96 75 57.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s