Personeelschef stad Rome gearresteerd wegens corruptie

De Guardia di Finanza heeft in Rome een inval op gedaan op het Campidoglio, het Romeinse stadhuis. Als gevolg van die actie werd gisteren Raffaele Marra gearresteerd op verdenking van corruptie. Marra is de hoofdverantwoordelijke voor het personeelsbeleid van burgemeester Virginia Raggi. Zijn arrestatie heeft niets met Raggi te maken, maar is het gevolg van (dixit de beschuldiging) allerlei malversaties tijdens zijn vorige functie op het stadhuis. De topambtenaar zou in 2013 onder meer smeergeld hebben aangenomen in ruil voor een reeks aanbestedingen. Sergio Scarpellini, een aannemer die daarbij volgens het gerecht betrokken was, werd vrijdag eveneens gearresteerd.

De arrestatie is bijzonder pijnlijk voor Virgina Raggi omdat het aanpakken van politieke corruptie één van de belangrijkste speerpunten is van haar eigen partij, de MoVimento 5 Stelle (M5S), in het Nederlands de Vijfsterrenbeweging, die momenteel de grootste oppositiepartij vormt in Italië en na het ontslag van premier Matteo Renzi een ernstige bedreiging betekent voor de de huidige overgangsregering. Indien M5S de volgende nationale verkiezingen zou winnen, stapt Italië vermoedelijk uit de euro. Dat zou wereldwijd catastrofale gevolgen hebben en ook het toerisme in heel Italië een serieuze klap toebrengen.

Sinds het aantreden van Virginia Raggi eerder dit jaar, staan de Romeinse kranten wekelijks vol met nieuwe schandaaltjes over door haar aangestelde schepenen/wethouders en gemeenteraadsleden met een twijfelachtig curriculum vitae. Enkele dagen geleden moest één van haar topadviseurs eveneens aftreden toen bleek dat ze het doelwit was van een grootschalig onderzoek door justitie. De problemen hebben niet meteen met de burgemeester te maken, maar Raggi mist de ervaring, en wellicht ook de macht, om de talrijke rotte appels in het stedelijke bestuur eruit te halen.

De arrestatie van Raffaele Marra, tot dusver het grootste schandaal binnen de Romeinse Vijfsterrenbeweging, bewijst volgens critici dat de partij absoluut niet klaar is om een serieuze gooi te doen naar de titel van Italiaanse premier. Met de komende verkiezingen in het vooruitzicht, noemde Virginia Raggi de inval in het stadhuis ‘belachelijk’. Ze suggereerde dat er waarschijnlijk een politieke moddercampagne of afrekening achter schuil gaat, en neemt de beschuldigingen niet ernstig. De vraag is hoelang de nieuwe burgemeester van Rome zich nog kan verstoppen voor de realiteit in de eeuwige stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.