Forse toename vijfsterrenhotels in Rome

Een studie van de vereniging van hoteluitbaters Federalberghi maakt duidelijk dat Rome de jongste tien jaar een ongekende stijging van het aantal vijfsterrenhotels meemaakt. Het jongste decennium is het aantal tophotels in de stad gestegen met bijna 70%. In 2006 waren er 21 vijfsterrenhotels, in 2011 waren er 26 en vandaag is hun aantal gegroeid tot 35. Er zijn ook nog zes vijfsterrenhotels die een extra luxevermelding krijgen. Zes sterren toekennen zoals bv. in Dubai is omwille van de Italiaanse wetgeving onmogelijk. De Romeinse vijfsterrenhotels registreerden in 2015 meer dan 2 miljoen bezoekers. Amerikanen vormen met 39,51% de grootste groep, al komen er ook steeds meer bemiddelde gasten uit Rusland, China en de Verenigde Arabische Emiraten.

Opvallend is tevens dat de tophotels vrijwel allemaal in handen zijn van buitenlandse investeerders en fondsen, vooral Arabieren. Zo werd het historische Hotel Eden aan de Via Ludovisi gekocht door de sultan van Brunei, één van de rijkste mensen ter wereld. Hij betaalde er 105 miljoen euro voor.

Het hotel wordt beheerd door de Dorchester Group Limited, dat zelf toebehoort aan BIA, het Brunei Investment Agency, een onderdeel van het ministerie van Financiën van Brunei, dat rechtstreeks wordt gecontroleerd door sultan Hassanal Bolkiah. BIA is via de Dorchester Group momenteel reeds eigenaar van een tiental luxehotels elders in de wereld.

De 121 kamers en suites in het hotel worden gedurende achttien maanden gerenoveerd, de kostprijs is geheim. Op 1 april 2017 is er een groot feest gepland om de afronding van de grootschalige en naar verluidt peperdure restyling te vieren. Het gebruikte marmer is afkomstig uit Pakistan en wordt verwerkt door ambachtslieden van Carrara.

De prijzen in het vernieuwde hotel zullen schommelen tussen de 900 en 15.000 euro per nacht. Het Eden werd vroeger al gefrequenteerd door filmsterren en schatrijke industriëlen. Leonardo DiCaprio, Tom Cruise, Woody Allen, Robert De Niro, Richard Gere, Bruce Willis, Gwyneth Paltrow en Brad Pitt zijn er klant, al werd deze laatste ooit een keer bijna de toegang geweigerd toen hij met een kreukelig hemd en een verfomfaaide hoed de hotellobby binnen slenterde. Het restaurant van het hotel heeft een ster in de Michelingids en wordt geleid door de jonge creatieve keukenchef Fabio Ciervo.

Andere bekende hotels in Arabische handen zijn het Baglioni Hotel Regina (Via Veneto), het Westin Excelsior aan dezelfde straat en het Hotel de la Ville aan de Via Sistina, dat in maart de deuren sloot maar zeer binnenkort opnieuw opent. Deze drie hotels werden gekocht door de Katara Hospitality Group, dat eigendom is van geldschieters uit Qatar.

Het koepelgedeelte van de Excelsior, de zogenaamde Cupola Suite, is de geliefde verblijfplaats van onder meer filmregisseur Steven Spielberg, wanneer die even komt genieten in Rome.

Het Aleph Hotel aan de Via di San Basilio, tot voor kort eigendom van de Boscolo Group werd verkocht aan Artic, een groep gespecialiseerd in hotel- en vastgoedactiviteiten en behoort tot de Al Faisal Holding, die gecontroleerd wordt door Sjeik Faisal Bin Qassim Al Thani, eveneens uit Qatar.

Ook het familiale hotel Aldrovandi, aan de Via Ulisse Androvandi op de rand van Villa Borghese is sinds dit jaar in buitenlandse handen. De Dogusgroep van Ferit Faik Sahenk, één van de rijkste ondernemers in Turkije, kocht het hotel voor een onbekend bedrag.

Zelfs het befaamde Grand Hotel aan de Via Veneto heet nu officieel het Jumerah Grand Hotel en is in handen van de Dubai Holding Group van emir Mohamed Bin Rashid Al Maktoum.

De hoteldirecties verklaren de populariteit van de peperdure kamers door de toenemende vraag van diplomaten en politici. Maar er is ook heel wat vraag van andere welgestelde reizigers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.