De Santa Teresa di Calcutta is de jongste kerk in Rome

Je zou denken dat in Rome al voldoende kerken staan. Niet zo, er worden nu en dan zelfs nog nieuwe kerken gebouwd. Uiteraard is de tijd dat de monumentale basilieken werden opgetrokken al lang voorbij, maar nu en dan wordt er toch nog eens een opmerkelijk gebouw neergezet.

Zo werd in oktober 2003 de Dio Padre Misericordioso ingewijd, een project van de Amerikaanse architect Richard Meier, dezelfde die ook de nieuwe behuizing van de Ara Pacis heeft ontworpen. De Dio Padre Misericordioso, vaak La chiesa del Giubileo geheten, kwam er op vraag van paus Johannes-Paulus II, die een kerk wilde ter ere van het Jubeljaar in 2000. Het moderne gebouw lokt jaarlijks tussen de 35.000 en 40.000 architectuurliefhebbers-toeristen.

Aan de Via Guido Fiorini 12 ten oosten van Rome is nu ongeveer hetzelfde gebeurd. Daar werd zopas de Santa Teresa di Calcutta ingewijd, een modern kerkgebouw ter ere van de gelijknamige heilige. Ook dit gebouw is een staaltje van moderne architectuur. Het werd ontworpen door de Romeinse architect Marco Petreschi en werd gebouwd als blijvend aandenken aan het vorige maand afgesloten Jubeljaar van de Barmhartigheid.

De ontwerper koos voor een witte prisma, met een ‘mix’ van lijnen en strakke en heldere kleureffecten “zoals de sari van Moeder Theresa”, dixit de architect. De nieuwe kerk werd ingewijd door kardinaal Agostino Vallini, bijgestaan door bisschop Giuseppe Marching, monseigneur Liberio Andreatta en een dertigtal priesters. Het gebouw wordt het architectonische geheugen van het voorbije Heilige Jaar.

Het schip van de nieuwe kerk heeft een oppervlakte van 600 m² en is volledig bedekt met travertijn uit Tivoli. Het gebouw is ingesloten in een driehoekig prisma dat zich om de enorme halfronde apsis sluit. Naast de kerk werden een zevental catecheselokalen en een woning voor de parochiepriester gebouwd.

Het gebouw klimt geleidelijk de hoogte in en volgt daarbij de grote luifel, met toenemende hoogtes van 10 tot 24,5 m. Helemaal bovenaan bevindt zich een indrukwekkend kruis dat de Vader, de Zoon en de Heilige Geest vertegenwoordigt.

Het nieuwe complex is bestemd voor de meer dan 17.000 wijkbewoners die het tot nog toe moesten stellen met een vrijwel anoniem en afgeleefd gebouw. Parochiepriester Don Fabio die hier al actief is sinds september 2005, heeft de buurt grondig zien veranderen. Toen hij in de wijk arriveerde waren er enkel velden en bouwwerven. Er werd sindsdien een lange weg afgelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s