Zesdelige collegereeks over Romeinse en Griekse schrijvers

Op zondag 29 januari start in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden (Nederland) een zesdelige collegereeks over Romeinse en Griekse schrijvers. De eerste twee colleges gaan over lyrische poëzie, college drie en vier behandelen Ovidius’ Metamorphosen in literatuur en kunst en de laatste twee colleges hebben Oedipus in de tragedies van Sophokles en Seneca als onderwerp. Waar mogelijk worden teksten van deze auteurs in verband gebracht met (kunst)voorwerpen uit de collectie van het museum. De reeks wordt gegeven door dr. Hans Smolenaars, voormalig hoofddocent bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Deelname aan de hele collegereeks kost 70 euro (excl. toegang tot het museum). Het is niet mogelijk om individuele colleges te volgen. Locatie: Nehalenniazaal, Rijksmuseum van Oudheden. Aanmelden kan via deze link.

College 1 en 2:
Lyrische poëzie
(muze Erato)

Aan de Nobelprijs voor Bob Dylan gaat een lange lyrische traditie vooraf. De Griekse dichters Sappho en Alkaios inspireerden de hartstochtelijke gedichten van Catullus (ca 55 v. Chr.) voor ‘Lesbia’, de zuster van Cicero’s vijand Clodius. Horatius (65-8 v. Chr.) zingt over liefde en dood in zijn Oden, ‘rijk aan ritmen’ en bont van inhoud. Met de lofzang van Statius op de nieuwe snelweg (95 n. Chr.) van Domitianus sluiten we de songs uit de oudheid af en springen over naar de Carmina Burana, een bloemlezing lyrische gedichten en songs uit Benediktbeuern, uit de dertiende eeuw.

Data: zondag 29 januari en zondag 5 februari 2017
Het college duurt van 10.30 uur tot 12 uur (op 5 februari van 14.30 tot 16.30 uur)

College 3 en 4:
Ovidius’ Metamorphosen in literatuur en kunst
(muze Kalliope)

Gedaantewisselingen zijn het thema van Ovidius’ verhalen. Niet alleen zijn personages veranderen, bijvoorbeeld in een laurier (Daphne) of een narcis (Narcissus), maar ook de verhalen zelf manipuleren hun literaire traditie. Zo maakt Salmacis schandelijk misbruik van haar kennis van Homerus om Hermaphroditus voor zich te winnen. Ovidius’ zappende stijl en ingehouden humor dagen ons uit zijn spel met literatuur en met onze verwachtingen mee te spelen en te waarderen.

Data: zondag 26 februari en zondag 12 maart 2017
Het college duurt van 10.30 uur tot 12.00 uur. Aansluitend is er in het museum een rondleiding langs mythologische afbeeldingen.

College 5 en 6:
Oedipus in de tragedies van Sophokles en Seneca
(muze Melpomene)

Is het nodig de eerste versie van Oedipus (Sophokles) te kennen om de vergaande bewerking door Seneca en latere auteurs niet alleen op te merken, maar ook te interpreteren en te begrijpen? Deze vraag betreft natuurlijk niet alleen de Oedipus, maar alle latere bewerkingen van de oorspronkelijke opvoeringen in de oudheid en in onze eigen tijd.

Data: zondag 19 maart en zondag 2 april 2017
Het college duurt van 10.30 uur tot 12.00 uur. Aansluitend is er in het museum een rondleidng langs voorwerpen die met toneel te maken hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.