Franceschini laat jaar na datum zijn Pantheon-ballonnetje nog eens op

Precies een jaar nadat hij het idee al eens lanceerde, laat Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur, nog eens een proefballonnetje op om een bezoek aan het Pantheon in de toekomst betalend te maken. De minister speelt met het idee om dat uiterlijk in februari of maart 2018 in werking te laten treden, meer bepaald tegen het einde van de legislatuur van de regering, als die het tenminste tot dan uithoudt. Het Pantheon is het drukst bezochte monument in Rome en steekt met 7,4 miljoen bezoekers zelfs het Colosseum voorbij. De toegang tot dit laatste monument is in tegenstelling tot het Pantheon wel betalend.

Franceschini haalt ditmaal de hoge onderhoudskosten aan als argument om het monument betalend te maken. Met dat geld zouden bv. de voortdurend noodzakelijke restauraties kunnen worden bekostigd. Dat gaat overigens niet zomaar. Hij moet daarvoor overleggen met de kerkelijke overheid om te onderzoeken of in de toekomst tickets kunnen worden verkocht om het Pantheon te bezoeken. Het Pantheon is immers een basiliek, al wordt de dagelijkse toeristenstroom geregeld door ambtenaren.

Insiders bij veiligheidsdiensten lieten eerder al weten dat het de overheid niet in de eerste plaats te doen is om de inkomsten, maar wel om de enorme stroom toeristen die dagelijks het Pantheon bezoeken enigszins te kunnen controleren. Wie komt binnen? Hoe lang blijven bepaalde mensen in het gebouw? Wat doen ze daar? Door wie zijn ze vergezeld? Met wie praten ze in het gebouw? Het geld zou in dat geval kunnen besteed worden aan een nieuw, gesofistikeerd monitoringsysteem.

Indien het Pantheon effectief betalend wordt, zou dat bovendien een enorm precedent scheppen voor wat betreft de overige parochies en de honderden kerkgebouwen in Rome. Die zijn tot nog toe allemaal gratis te bezoeken. In andere landen moet vaak worden betaald om de musea die sommige kerken nu eenmaal zijn, te kunnen bezoeken. Maar Rome heeft die betaaltraditie helemaal niet.

Wetende dat je in Rome bv. gratis een heleboel schilderijen van Caravaggio of beeldhouwwerken van Bernini kan bewonderen, zal het ideetje van Franceschini, indien het effectief ooit wordt uitgevoerd,  ongetwijfeld heel wat kerkverantwoordelijken op ideeën brengen. In dat geval zal het op termijn ook gedaan zijn met het ‘gratis’ verhaal in de Romeinse kerken, maar zullen ze ook fors inboeten aan populariteit en hun bezoekersaantallen zien dalen. Ook in Rome vormen toeristen de grootste bezoekersgroep in kerken en basilieken. De aantrekkelijkheid van Rome zou er in ieder geval op achteruitgaan en de meeste reisgidsen zouden moeten worden geactualiseerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s