Romeinse monumenten meest bezocht in 2016

Een echte verrassing is het niet: de Romeinse monumenten staan in het voorbije 2016 helemaal bovenaan in de top tien van de drukst bezochte sites en bezienswaardigheden in heel Italië. Het Pantheon in het hart van de historische binnenstad is het populairste monument in Italië, gevolgd door het Colosseum (en daarbij meteen ook het Forum Romanum en de Palatijn), en op drie de archeologische site van Pompeï. In totaal lokten de Italiaanse monumenten en sites zo’n 44,5 miljoen bezoekers.

Het Pantheon kreeg vorig jaar 7,4 miljoen bezoekers te verwerken, dat zijn er een half miljoen meer dan een jaar eerder. Het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel, ontvingen samen ‘slechts’ 6,4 miljoen bezoekers (je kan deze sites gedurende twee dagen bezoeken met één toegangsticket) en de ruïnes van Pompeï wisten in 2016 zo’n 3,2 miljoen mensen te bekoren.

Precies een jaar nadat hij het idee al eens lanceerde, laat Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur, nog eens een proefballonnetje op om een bezoek aan het tot nog toe gratis toegankelijke Pantheon in de toekomst betalend te maken (zie bericht van gisteren). De minister speelt met het idee om dat uiterlijk in februari of maart 2018 in werking te laten treden, meer bepaald tegen het einde van de legislatuur van de regering, als die het tenminste tot dan uithoudt.

Vooral de gratis toegankelijke monumenten of sites geven overal in Italië een flinke boost aan het aantal bezoekers. Zo blijken bv. het Parco di Capodimonte (meer dan een miljoen bezoekers) en het Parco del Castello di Miramare in Trieste (830.000 toegangen) bijzonder populair. De nieuwe politiek inzake musea en archeologische sites die minister Dario Franceschini in de vorige regering begin juli 2014 invoerde, kent steeds meer succes. Franceschini wijzigde het tariefsysteem van de Italiaanse nationale musea en archeologische sites.

Iedereen die ouder is dan 25 betaalt nu een toegangsprijs. Wie jonger is dan 18 mag gratis binnen. Wie jonger is dan 25 geniet nog steeds van een aantrekkelijke korting. Ook bepaalde beroepsgroepen zoals leerkrachten genieten van een vrijstelling of krijgen dezelfde korting. De gratis toegang of korting voor 65-plussers bestaat niet meer. Ook zij moeten gewoon hun toegangsticket betalen.

De minister voerde ook een gratis toegang voor iedereen in op de eerste zondag van de maand. Minstens twee keer per jaar en indien mogelijk vaker, wordt een Nacht van de Musea georganiseerd waarbij alle sites toegankelijk zijn voor 1 euro. Op vrijdag worden de openingsuren van de musea met twee uur verlengd, gemiddeld tot 22 uur. Volgens Franceschini leerde een analyse dat vóór zijn ingreep jaarlijks meer dan een derde van alle museumbezoekers geen toegang betaalde.

Franceschini noemt de maatregelen sociaal rechtvaardiger. Hij vond het absurd dat jongeren die het doorgaans financieel niet echt breed hebben, moesten betalen voor een toegangsticket, maar dat oudere en meer welgestelde buitenlandse bezoekers ouder dan 65 niets moesten betalen voor hun kaartje of een aanzienlijke korting kregen. Het vroegere systeem kwam volgens de minister niet meer overeen met de werkelijke inkomensverschillen en moest worden aangepast. De bezoekerscijfers zitten de jongste twee jaar in een forse stijgende lijn en bewijzen dat Franceschini’s aanpak werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.