Museo Chiaramonti gerestaureerd

Net vóór kerstmis werd in de Vaticaanse Musea het Museo Chiaramonti heropend, met name de zogenaamde Braccio Nuova, een gedeelte dat sinds 2009 was gesloten wegens restauratie. De werkzaamheden hebben 2,3 miljoen euro gekost.

De galerij is een neoklassiek juweeltje dat tussen 1816 en 1822 werd gebouwd voor paus Pius VII (1800-1823, geboren als Barnaba Chiaramonti) door de Romeinse architect Raffaele Stern onder leiding van een comité voorgezeten door de befaamde beeldhouwer Antonio Canova en waarin ook Filippo Aurelio Visconti en Antonino D’Este een plaatsje hadden. Na de dood van Stern in 1820 werd het werk voortgezet door Pasquale Belli.

Omdat behoorlijk onverwacht talrijke Italiaanse kunstwerken en topstukken, die in beslag waren genomen door de niets ontziende Franse plunderaar Napoleon, na diens nederlaag, terugkeerden uit Frankrijk, was de paus verplicht een fameuze reorganisatie door te voeren om de pauselijke kunstcollecties opnieuw een deftige plaats te geven in de Vaticaanse musea.

Daarom werd beslist ineens een nieuwe vleugel te bouwen tussen het bestaande Chiaramonti-museum en de Apostolische bibliotheek. Er werd kwistig gebruik gemaakt van allerlei beschikbare kleurige en rijke marmersoorten, afkomstig uit de antieke Romeinse tempels en het Forum Romanum. Het was de laatste grote plundering van antieke artefacten uit het Forum.

De volledige galerij kreeg zopas zijn oorspronkelijke kleuren terug. Ook de marmeren beelden die er worden tentoongesteld (waaronder het kolossale standbeeld van de Nijl – een Romeinse kopie van Hellenistische beeldhouwkunst uit de eerste eeuw na Christus – en de beroemde Augustus van Prima Porta), kregen een opknapbeurt, net als de vloermozaïeken.

Er gebeurden ook veiligheidsingrepen aan het decoratieve plafondstucwerk van Francesco Massimiliano Laboureur. Alles werd verwijderd, gereinigd en vervolgens met nieuwe materialen en technieken opnieuw verankerd aan de wanden en het plafond.

Het Museo Chiaramonti bevat ongeveer duizend sculpturen van keizers en goden, evenals talrijke fragmenten, friezen en reliëfs uit sarcofagen. De beelden komen uit zowel de Griekse als de Romeinse oudheid. Behalve de voormelde beelden behoren ook de Romeinse kopie van de originele Doriforo van de Griekse beeldhouwer Policleto (440 v. Chr.), evenals de twee prachtige vergulde bronzen pauwen die wellicht afkomstig zijn uit het mausoleum van Hadrianus, tot de topstukken van dit museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s