Tweede boekenwinkel Fanucci nu ook dicht

Precies een jaar nadat de bekende boekhandel Fanucci aan Piazza Madama, vlak tegenover het Senaatsgebouw en vlakbij Piazza Navona in Rome, de deuren sloot, gaat nu ook de tweede vestiging van de winkel aan de Via di Vigna Stelluti definitief dicht. De kleine onafhankelijke boekenwinkels in Rome blijven aan een snel en zorgwekkend tempo verdwijnen. De voorbije vijf jaren sloten in Rome bijna zestig boekenwinkels de deuren. Ook grotere winkels verdwijnen soms. Eigenaar en uitgever Sergio Fanucci noemt de sluiting een trieste maar noodzakelijke keuze.

Als oorzaken voor het stopzetten van de zaak verwijst hij naar de komst van internetwinkels en vooral naar de dominantie van Amazon, de bijlagen en complete boeken die vaak als promotie bij magazines of kranten in kiosken worden gegeven, de sterke promoties die grote ketenwinkels kunnen aanbieden en, in mindere mate, de komst van digitale boeken en e-readers.

Daarnaast worden de jongste jaren in Italië bijna een vijfde minder boeken verkocht dan drie tot vier jaar geleden. Dat drukt stevig op de winstmarges. Al die factoren brengen de onafhankelijke boekhandelaar steeds meer in verdrukking.

Het Fanucci-verhaal heeft bijna dertien jaar geduurd. De eerste vestiging aan Piazza Madama was omwille van de schitterende ligging vooral populair bij toeristen en passanten, de tweede zaak was één van de mooiste boekenwinkels in Rome, met zo’n 30.000 titels netjes en overzichtelijk verspreid op een oppervlakte van ongeveer 400 m². De talrijke trouwe klanten bleken echter niet voldoende om de zaak nog langer rendabel te houden.

Bovendien lijkt voor de consument de charme van de kleine boekenwinkels vreemd genoeg wat verdwenen. Mensen gaan ze vermoedelijk pas missen wanneer ze allemaal weg zijn. Consumenten kiezen vandaag blijkbaar liever voor nog grotere winkels waar ook nog allerlei andere zaken te beleven zijn.

Nochtans heeft Fanucci wat dit betreft geen onverdienstelijk parcours afgelegd. Regelmatig werden er literaire avonden georganiseerd, met lezingen en spreekbeurten van auteurs, er vonden heel wat boekvoorstellingen plaats enz. Kortom, ook al was het een kleine winkel, het was niet zo dat er weinig te beleven viel.

Dat in een boekenstad met een verleden zoals in Rome alsmaar meer boekenwinkels dicht gaan is zorgwekkend en doet ook vrezen voor de toekomst van de boekenwinkels elders in Europa, ook bij ons in België en Nederland. Het lijstje van de boekhandelaars die er in Rome de jongste vier jaar mee ophielden is lang. Het gaat bovendien niet altijd over kleinere winkels, er zitten ook best grotere zaken tussen.

Amore e psiche, Bibli, Croce, Fandango incontro, Flexi, Herder, Red Feltrinelli (de megazaak annex koffieshop, ontbijtbar, restaurant,…) Feltrinelli (aan Via del Babuino), Messaggerie, Mondadori Trevi, Remainders, Arion Veneto en Giunti aan Piazza Santi Apostoli, … Het zijn slechts enkele bekende namen die de voorbije paar jaren definitief uit het Romeinse straatbeeld en boekenlandschap verdwenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.