Palazzo Vacca in de Via in Lucina

Aan de Via in Lucina in Roma vind je op nr. 33 tussen twee grote gebouwen het smalle maar mooie en gedeeltelijk herbouwde palazzo Vacca, de verblijfplaats van de Spaanse familie de Vaca. Dat zie je aan het embleem boven de deur: ‘domus familie hispanice Vace’. Deze familie, die de eveneens Spaanse Borja’s (Borgia’s) volgde toen die naar Rome trokken om er fortuin te maken en zelfs een paus te leveren, italianiseerde haar naam Vace (koe) naar Vacca.

Een afstammeling van deze familie was een uitstekende beeldhouwer, hij schreef de tekst die we naast het portaal kunnen lezen: ‘‘ossa et opes tandem partes tibi Roma aliquam’, of ‘mijn beenderen en mijn zwaar verdiende weelde laat ik u na, o Rome’.

Een andere tekst boven het venster links van de poort zegt: ‘niets is zeker in dit ellendige leven’. Als we het nu lezen moet de familie Vacca een behoorlijk getormenteerd gezelschap geweest zijn …

Het gebouw heeft helemaal niets te maken met de Romeinse kolonie Vacca, die in 197 na Chr. uit het Fenicische Vaga ontstond. Vacca is vandaag de stad Béja in Noord-Tunesië, zo’n 100 km ten van Tunis. Aan de Romeinse tijd herinnert in Béja nog een brug uit de oudheid.

In de twee volgende bijdragen keren we nogmaals even terug naar de Spaanse sfeer en brengen we onder meer het verhaal van de behoorlijk lugubere avonturen van een dode Borgiapaus die heel lang moest wachten op een deftige begrafenis en daarna zijn gebeente nog verwisseld zag met een andere paus. Gelukkig waren ze familie van elkaar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.