Lezingen voor kinderen in Gallo-Romeins Museum

Binnnekort gaat in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren de lezingenreeks ‘Spraakmakkers’ weer van start. De doelgroep zijn kinderen tussen 8 en 12 jaar oud. Enthousiaste sprekers brengen de jongelui in de ban van het verre verleden. Er is veel ruimte voor vragen en ook leergierige ouders zijn welkom. Drie zondagvoormiddagen vertelt een archeoloog over een boeiend thema uit de Romeinse cultuurwereld: gepassioneerd, to-the-point en toegankelijk. Alle lezingen hebben een link met de lopende tentoonstelling Timeless Beauty. S.P.Q.R. organiseert op 1 mei voor twee groepen van telkens 20 tot 25 deelnemers een begeleid bezoek met gids aan deze tentoonstelling.

Dit jaar zijn in ‘Spraakmakkers’ de volgende sprekers te gast: Toon Sykora (Egyptoloog), Annemarieke Willemsen (conservator van het Rijksmuseum van Oudheden), en Dorothee Olthof (archeologe). Toon Sykora weet alles over de schoonheid van Cleopatra. Annemarieke Willemsen vertelt over hoe Romeinse kinderen vroeger speelden. Dorothee Olthof geeft Romeinse schoonheidsgeheimen prijs. De lezingen vinden plaats respectievelijk op 19 februari, 2 april en 23 april 2017 en starten stipt om 11 uur. Uiteraard zijn ook ouders meer dan welkom. Reserveren is niet nodig. De toegang is gratis.

Zondag 19 februari 2017
Als Cleopatra zo mooi
door Toon Sykora

Cleopatra … zegt die naam jou wat? Inderdaad: ze was koningin van Egypte toen de Romeinen haar land veroverden. Maar ze stond ook wereldwijd bekend om haar schoonheid. Hoe zag ze er dan uit? Waarom vonden de Egyptenaren haar zo knap? Hadden de Romeinen dezelfde smaak? En andere vrouwen uit die tijd: hoe was hun look? Waarom lieten ze zo graag portretten maken? Boeiende vragen waarop Egyptoloog Toon Sykora verrassende antwoorden geeft. Een verhaal over schoonheid dat begint bij … het grafportret van een Romeinse vrouw in Egypte.

Zondag 2 april 2017
Kinderspeelgoed bij de Romeinen
door Annemarieke Willemsen

De geschiedenisboeken vertellen bitter weinig over Romeinse kinderen. Dringend tijd om daar iets aan te doen. Benieuwd hoe jouw Romeinse leeftijdsgenoten leefden en speelden? Dr. Annemarieke Willemsen flitst je terug naar hun kindertijd. Met dank aan vlijtige archeologen die heel wat Romeinse speeltjes opgroeven: van tinnen soldaatjes, beweegbare poppen, houten tollen en gekleurde ballen tot paarden op wielen. Zin om mee te spelen?

Zondag 23 april 2017
Schoonheid op z’n Romeins: tips en trucjes
Door Dorothee Olthof

Parfum, poeders en zalfjes. Een wit gezicht, rode wangen, zwart omrande ogen, blauwe of groene oogschaduw. De Romeinse schoonheidsspecialisten zouden ook vandaag nog vlot aan de slag kunnen. Wil jij graag weten hoe de Romeinse schonen zich opmaakten? En wat ze in hun make-updoos propten? Archeoloog Dorothee Olthof geeft alle Romeinse schoonheidsgeheimpjes prijs. Een hippe lezing waarbij je je ogen, oren én neus de kost geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.