De taal van de liefde, van Ovidius tot Madonna en Shakira

In 2017 is het precies 2000 jaar geleden dat de Romeinse dichter Publius Ovidius Naso stierf. Ovidius is dé dichter van de liefde in het oude Rome. Hij debuteerde met een bundel liefdesgedichten en in zijn beroemde Metamorfosen speelt eros een centrale rol. Ovidius tartte Augustus en diens strenge gezinspolitiek door een frivool, zogenaamd leerdicht over de (vrije) liefde te schrijven: de Kunst van de liefde. Misschien had zijn latere verbanning daarmee te maken.

We zijn 2000 jaar verder en Patrick De Rynck probeert een gewaagde oefening uit. Hij kijkt naar de taal van de liefde zoals we die van Romeinse dichters kennen en maakt een grote sprong voorwaarts: hoe zit het vandaag met de concepten, woorden en beelden die we voor ‘de liefde’ gebruiken in onze love songs? Herkennen we in dat populaire genre de taal van Romeinen als Ovidius, Catullus en anderen? Of zijn de talen van de liefde onherkenbaar veranderd? Zou Ovidius begrijpen hoe Dylan, Madonna en Beyoncé over liefde zingen? Dankzij de liefde komen we dus uit op de vraag: hoe anders of hoe herkenbaar zijn de Romeinen, hun cultuur en hun emoties voor ons? Net als bijvoorbeeld humor is liefde een gedroomde ingang om dat te gaan ontdekken.

Patrick De Rynck is de auteur, vertaler en samensteller van een groot aantal boeken waarin de oudheid en beeldende kunst de hoofdrol spelen. Momenteel werkt hij aan een ambitieus werk waarin hij nagaat hoe het in onze tijd en in heel diverse facetten van ons leven staat met de dialoog die we sinds 2000 jaar met de oudheid voeren.

  • De taal van de liefde, van Ovidius tot Madonna en Shakira
  • Donderdag 16 februari om 20 uur
  • Auditorium Gallo-Romeins Museum,
    Kielenstraat 15, 3700 Tongeren (België)
  • Toegang: 5 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.