De verdwenen nasoni in Rome zijn niet echt weg

Romebezoekers kennen ze allemaal: de befaamde nasoni of neuzen, de cilindervormige waterverschaffers die je op haast elke straathoek en op elk plein aantreft. We schreven er al verschillende keren over. Nasoni worden zo genoemd omwille van de typische gebogen ijzeren tuit, die een beetje lijkt op een grote neus.

Dankzij deze fonteintjes is er in de hele stad steeds een overvloed aan heerlijk, fris en drinkbaar water beschikbaar en hoef je eigenlijk nooit water te kopen. De jongste maanden blijkt dat op heel wat plaatsen, ook drukbezochte, zoals de Campo de’ Fiori, verschillende nasoni uit het straatbeeld verdwenen zijn. Er werd daarover in de gemeenteraad van Rome een vraag gesteld.

Moeten we ons zorgen maken? Neen, er is niets aan de hand. De gietijzeren drinkwaterfonteintjes krijgen gewoon een flinke onderhoudsbeurt en die kan een hele tijd aanslepen. Het kan dus inderdaad gebeuren dat zo’n fonteintje enkele maanden uit het straatbeeld verdwijnt. De dienst Openbare Werken van de stad Rome verzekert ongeruste inwoners en toeristen dat alle nasoni na reiniging en eventueel herstel zullen worden teruggeplaatst.

De nasoni zijn zodanig populair dat er verschillende stadsplannetjes (waaronder een officieel van de watermaatschappij Acea), boekjes en zelfs diverse apps bestaan om de dichtstbijzijnde fonteintjes te lokaliseren. Niet dat je lang moet zoeken. Zeker in het historisch centrum vind je op vrijwel elk plein en in elke straat wel een drinkwaterfonteintje.

Die leveren elk ongeveer 5 m³ drinkwater per dag, dat is 1.825 m³ per jaar. Het water wordt gerecupereerd en nadien gebruikt in de tuinbouw, door wasserijen en voor andere doeleinden waarvoor het – niet langer drinkbare – water nuttig kan zijn. De fonteintjes zijn ondergronds verbonden door een waterleidingnetwerk van zowat 130 kilometer.

Eén van de oudste fonteintjes, zoniet hét oudste, dateert uit 1872 en bevindt zich op Piazza della Rotonda, vlak voor het Pantheon. De meeste zijn gemaakt van gietijzer, al bestaan er ook nog modellen uit travertijn. Zeldzame exemplaren uit de beginjaren zijn de fonteintjes met drie tuiten, zoals er bijvoorbeeld in de Via della Cordonata en de Via delle Tre Canelle nog staan. Dergelijke nasoni zijn er dus vrijwel niet meer. Je mag het ons altijd signaleren indien je ergens in Rome nog zo’n exemplaar weet staan. Ook foto’s zijn zeker welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.