Het huis van kardinaal Bessarione

Aan de Via di Porta San Sebastiano 8 wandel je langs een ouderwetse tuin. Fragmenten van antiek beeldhouwwerk wisselen er af met buxusboompjes, het glinsterende water van een fontein klatert langs een antieke terracottavaas omlaag. Dit is de tuin van het Casina del Cardinal Bessarione. Het fraaie huis kan je op zaterdag en zondag van 9 tot 14 uur bezoeken (max. 15 personen) maar enkel na afspraak op tel. nr. 06 06 08.

Kardinaal Bessarione (1402-1472) was een Griekse humanist die aan verschillende concilies deelnam en zich toelegde op de hereniging van de Griekse en de Latijnse kerken. Paus Nicolaas V (1447-1455), de oprichter van de Biblioteca Apostolica Vaticana, gaf hem de opdracht Aristoteles te vertalen, een bewijs van de toenmalige universaliteit van de Kerk.

Bizar genoeg is het niet met absolute zekerheid geweten dat de kardinaal hier wel degelijk gewoond heeft. Het huisje is echter wel uniek in Rome, het is een typevoorbeeld van het soort buitenverblijfje, weg van de stadsdrukte, dat Bessarione’s tijdgenoot Leon Battista Alberti, elke geleerde kon aanbevelen. De deurposten, de haarden en de muurschilderingen zijn vijftiende-eeuws en zodanig goed bewaard dat je vrijwel nergens in Rome soortgelijke kunst aantreft.

In de eerste grote kamer die je vanuit de loggia betreedt, zie je festoenen met wapperende linten die tussen geschilderde steunbalken hangen. In een tweede kamer bestaat de versiering uit een uniform patroon van acanthusbladeren en granaatappels. Alle kamers zijn ingericht met schilderijen, vaatwerk en meubilair uit die tijd. Het geeft een bijzonder mooi beeld van een Romeins woonhuis aan het begin van de renaissance. Tot 1940 was in dit huis nog een herberg gevestigd.

Recente opgravingen hebben onder de kelder structuren uit de eerste eeuw aan het licht gebracht, waardoor duidelijk werd dat het gebouw drie bouwfases heeft gekend. Een eerste gebouw situeert zich vanaf het begin van de keizerlijke periode tot de eerste helft van de tweede eeuw. Hiervan resten nog overblijfselen van een mozaïekvloer met zwarte en witte tegels en een muur in opus mixtum. De middeleeuwse fase is terug te vinden in het zuid-westelijke deel van het gebouw, waar zich in het begin van de veertiende eeuw een ziekenhuis bevond, wat in dezelfde periode uitgroeide tot een benedictijner klooster. I

In de tweede helft van de vijftiende eeuw werd het gebouw nogmaals uitgebreid, ditmaal in de richting van de straat en verscheen ook de loggia op de eerste verdieping. In die periode hebben er alleszins kardinalen gewoond, waaronder Giovanni Battista Zeno en Marcello Crescenzi en ook, met zekerheid geweten, de kardinaal van Tusculum die vreemd genoeg echter nergens met naam wordt vermeld. Giovanni Bessarione was echter van 1449 tot 1468 actief in dit bisdom. Het is dus waarschijnlijk dat het om dezelfde persoon gaat, maar volledige zekerheid is er zoals verteld echter niet.

In 1600 werd het Casina door paus Clemens VIII opgenomen in het Collegio Clementino, de onderwijsinstelling die hij in 1595 had opgericht. Na de Italiaanse eenwording werden heel wat religieuze instellingen afgeschaft, waaronder het Collegio Clementino. De goederen en gebouwen die bij het college hoorden werden door de Italiaanse staat in beslag genomen of verkocht.

Het Casina del Cardinal Bessarione werd in 1926 werd verkocht aan de stad Rome. In de daaropvolgende jaren werd het gebouw gerestaureerd. In 1933 opende het als herberg, die echter maar zeven jaar zou openblijven. Vandaag wordt het gebouw regelmatig gebruikt voor conferenties of officiële bijeenkomsten voor gasten van het stadsbestuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s