Daniele da Volterra in Galleria Corsini

In Galleria Corsini aan de Via della Lungara 10 in Rome zijn tot 7 mei twee zeldzame doeken van de Italiaanse schilder en beeldhouwer Daniele da Volterra te bewonderen: Eliah in de woestijn en een Madonna met kind. ?De twee schilderijen worden unaniem beschouwd als meesterwerken en behoren al meer dan een eeuw tot de collectie van de familie Pannocchieschi d’Elci uit Siena. Ze worden vrijwel nooit getoond aan het publiek. Daniele da Volterra schilderde ze terwijl hij in Rome was tijdens het bewind van paus Paulus III Farnese (1534-1549). De doeken tonen de cruciale invloed en de enorme impact die Michelangelo’s Laatste Oordeel op da Volterra had.

Vele werken van Daniele da Volterra (1509-1566) zijn verloren gegaan. Volterra, wiens familienaam Ricciarelli luidde, had zijn leerschool te Siena in het atelier van Sodoma. Vanaf 1535 werkte hij in Rome, waar hij aanvankelijk met Pierino del Vaga samenwerkte. Zijn stijl – een verbinding van Sienees maniërisme en michelangeleske robuustheid – gaf hem groot aanzien. In 1547 voltooide hij de decoratie van de Sala Regia in het Vaticaan. In 1550 schilderde hij een fries in palazzo Farnese in Rome.

Zijn vriendschap met Michelangelo kreeg gestalte in de verschillende portretbustes die hij van hem maakte. Fraaie exemplaren zijn te zien in Casa Buonarotti in Firenze (1564) en in het Musée du Louvre in Parijs (1569). Daniele da Volterra was ook een begaafde tekenaar. Zijn bijnaam Braghettone (broekenschilder) dankt hij aan het feit dat hij, in opdracht van paus Pius IV, een aantal naaktfiguren in Michelangelo’s Laatste Oordeel in de Sixtijnse Kapel te Rome van gewaden voorzag. Tijdens een speciaal belegd symposium in april 1990 werd overigens beslist deze gewaden niet weg te halen bij de restauratie.

Een toegangsticket voor Galleria Corsini kost 9 euro is combineerbaar met Palazzo Barberini (drie dagen geldig).

www.barberinicorsini.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s