Twee bustes uit Palmyra gereconstrueerd in Rome

Twee antieke bustes die door terreurgroep IS werden verwoest in Palmyra hebben in Rome hun gezicht teruggekregen. Een team Italiaanse archeologen en restauratiespecialisten maakte voor de beelden met geavanceerde 3D-technologie een gezichtsprothese. De sculpturen komen uit het Archeologisch Museum van Palmyra dat kort en klein werd geslagen door IS-strijders. Het zijn bustes uit de tweede en derde eeuw na Christus. Met hun weelderige kleding en juwelen stellen ze waarschijnlijk lokale aristocraten voor.

Nadat het ingenomen en gedeeltelijk verwoeste Palmyra door Russische en Syrische troepen was bevrijd, werden vele kunstwerken via Beiroet naar Rome gebracht. Daar werden ze eerst tentoongesteld in het Colosseum en daarna overgemaakt aan het Hoger Instituut voor Conservatie en Restauratie, dat een jarenlange ervaring heeft met voorwerpen uit Pompeii en Rome, Etruskische graven en renaissancemeesters.

Beide bustes, van een man en een vrouw, werden met lasers gescand. Daarna werd een prothese gemaakt die het verwoeste deel van de beelden vervangt. Op die manier worden ze getuigen van de oorlog, van de vernielzucht, maar ook van de wil om ze te bewaren, verklaarde voormalig minister van cultuur en de vroegere burgemeester van Rome Francesco Rutelli, die een akkoord sloot met instanties in Damascus. De gerestaureerde bustes zijn inmiddels teruggekeerd naar Syrië. Daar zullen ze bewaard worden in de kelders van de Nationale Bank in Damascus, in de hoop dat ze ooit opnieuw kunnen worden tentoongesteld in Palmyra.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s