Hedwig Zeedijk stelt boek voor aan S.P.Q.R.

Journaliste Hedwig Zeedijk, vele jaren correspondente voor Vlaamse en Nederlandse media in Rome, kwam vorige week in Leuven haar nieuwe boek persoonlijk voorstellen aan de leden van S.P.Q.R. Tijdens een gemoedelijk gesprek vertelde ze voor een volle zaal Romeliefhebbers meer over het ontstaan van de ‘Gids naar de ziel van Rome – beleef de Eeuwige Stad zoals de échte Romeinen’. Nadien volgde een uitgebreide signeersessie. Hedwig Zeedijk levert met dit boek niet de zoveelste reisgids af. Ze gidst je langs meer dan honderd authentieke adressen in Rome maar doet dat op een manier dat je altijd wel iets bijleert over onze lievelingsstad.

Een échte Romeinse zal ze misschien nooit worden (dat word je pas vanaf de zevende generatie zo wordt verteld), noch zal ze alle geheimen aan de stad ontfutselen. Toch heeft Hedwig Zeedijk, na bijna twintig jaar in Rome te hebben gewerkt en gewoond, de ziel van de stad al behoorlijk bloot kunnen leggen. Ze kent de lokale gewoonten en de (kerk- of seizoensgebonden) eetvoorschriften, durft met luide toon de aandacht te trekken in de metro, gooit er soms zelfs wat dialect door en kan meelachen waar de typische Romeinse zegswijzen de kop opsteken.

Statistische gegevens over het Colosseum vind je in iedere gids. Waar het lekkerste ijs van Rome te vinden is ook. Maar waar kan je de beste maritozzo con la panna eten als ontbijt en waar komt de naam van dit lokale zoete broodje vandaan? Waarom roepen ze Bucio de culo als het nummer 23 valt? En wie was Anna Perenna? Dat weten alleen échte Romeinen. En Hedwig natuurlijk. Na het lezen van dit boek kom je zelf ook de Romeinse zieleroerselen te weten.

Hedwig Zeedijk verloor in 1991 haar hart aan een Romein en toen ze in 1994 voor het eerst in de Eeuwige Stad kwam, werd ze een tweede keer verliefd. Sinds 1998 is ze freelance Italië-correspondent voor onder andere de VRT en het Algemeen Dagblad en tot voor kort woonde ze permanent in Rome. Nu verdiept ze haar Italië-kennis vanuit Nederland, maar zal ze haar huis in Rome zeker nog niet vaarwel zeggen.

Van haar hand verscheen eerder de fraaie wandel-, kijk- en reisgids Fiamminghi in Rome. Vlaamse voetsporen in de Eeuwige Stad. Dit laatste boek, dat enkel nog tweedehands of in de bibliotheek te verkrijgen is, werd gerealiseerd in samenwerking met fotografe Carine Cuypers die ook de layout verzorgde en Hugo Vanermen, de rector van de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint-Juliaan-der-Vlamingen.

Gids naar de ziel van Rome
Beleef de Eeuwige Stad zoals de échte Romeinen
Auteur: Hedwig Zeedijk
Uitgeverij: Davidsfonds / WPG
Aantal pagina’s: 240 blz.
Afmetingen: 20 x 201 x 120 mm
Gewicht: 500 g
Eerste druk, januari 2017
ISBN10 9059087488
ISBN13 9789059087484
Prijs: 22,50 euro
http://www.hedwigzeedijk.com/boeken.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s