Overzichtslezing archeologische projecten in Limburg

Op donderdag 16 maart om 20 uur organiseert het Gallo-Romeins museum in Tongeren de lezing ‘Archeologie in Limburg 2016’. Linda Bogaert, archeoloog van het Gallo-Romeins Museum, blikt met een viertal collega’s terug op de meest in het oog springende archeologische projecten van 2016. De korte en krachtige presentaties van de gastsprekers worden afgewisseld met gerichte vragen en snedige tussenkomsten van moderator Patrick De Rynck. De lezing vindt plaats in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15 in 3700 Tongeren. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Maxim Hoebreckx (ARON bvba) bericht over de opgravingen aan het Regulierenplein te Tongeren. In het onderzoeksgebied werden sporen van de Romeinse stad gevonden. Een van de meest opmerkelijke vondsten was een vierkant loden plaatje met inscripties in het Grieks en Latijn. Een vervloekingsplaatje? We komen er donderdag meer over te weten.

Patrick Reygel (ARON bvba) licht de opgraving aan de Astridlaan (Colruyt) te Tongeren toe. Twee Romeinse pottenbakkersovens kwamen aan het licht. Hun uitzonderlijke bewaringstoestand bood de onderzoekers de ultieme kans om een goed beeld te krijgen van de Tongerse pottenbakkersateliers. Andere opzienbarende vondsten van deze site waren een heft en lemmet van een Romeins zwaard.

De Celtic fields (akkersysteem uit de ijzertijd) en de Romeinse nederzetting in het Kolisbos in Sint-Huibrechts-Lille (Neerpelt) werden in 2016 beschermd als archeologische site. Voorafgaand aan de bescherming werden oude opgravingen geëvalueerd en werd het oude akkersysteem in kaart gebracht met behulp van historische luchtfoto’s en gedetailleerde hoogtemodellen. Er werd ook een terreinonderzoek uitgevoerd. Erwin Meylemans (Agentschap Onroerend Erfgoed) loodst ons door de onderzoeksresultaten en vertelt waarom het zo belangrijk is om deze plaats te beschermen, nu en in de toekomst.

Tot slot onthult Marleen Martens (Agentschap Onroerend Erfgoed en winnaar van de S.P.Q.R. Romulusprijs 2006) twee cultusplaatsen uit de overgang van de ijzertijd naar de vroeg-Romeinse periode in Grote-Brogel (Peer). De grootste cultusplaats van de twee was meteen ook de rijkste die ooit in Vlaanderen werd opgegraven: ongeveer duizend metalen vondsten zagen het daglicht: bronzen munten, mantelspelden, armbanden, enz. Mensen kwamen deze kostbare voorwerpen ooit offeren aan de goden in een soort natuurheiligdom, mogelijk een ‘heilig bos’.

De tweede, kleinere cultusplaats was van een totaal andere aard. Hier werden talrijke offerkuiltjes aangetroffen met verbrande offers, aardewerk en metalen vondsten. Waarom lagen deze cultusplaatsen hier? Aan welke god(en) waren ze opgedragen? Welke rituelen speelden zich hier af? Marleen Martens formuleert een aantal hypothesen en licht het toekomstig onderzoek toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.