Stakingen zorgen voor veel hinder bij Italiaans luchtverkeer

De Italiaanse luchtverkeersleiders hebben vandaag tussen 13 en 17 uur het werk neergelegd. De staking veroorzaakte vooral veel hinder op de grootste Italiaanse luchthavens in Rome en Milaan. In deze laatste stad staakte bovendien ook het grondpersoneel voor 24 uur. Door de acties vertrokken heel wat vliegtuigen met forse vertragingen. Een aantal vluchten werd geannuleerd. Zo bleef de Alitalia-vlucht AZ120 van Rome naar Amsterdam aan de grond. Vlucht SN3158 van Brussels Airlines die om 13.40 in Milaan Malpensa naar Brussel had moeten vertrekken deed dat uiteindelijk meer dan vier uur later.

Alitalia schrapte ook vluchten naar Londen, Brussel en Parijs. In totaal werd door Alitalia zowat 40 procent van het vluchtschema werd geannuleerd. Ryanair schrapte 43 vluchten van en naar Italië. EasyJet annuleerde 58 vluchten en verplaatste van een twintigtal vluchten de vertrektijd. Ook andere maatschappijen als British Airways en Swiss schrapten vluchten. De passagiers werden in de meeste gevallen via een sms-berichtje op de hoogte gebracht. KLM kon de vluchten vanuit Nederland naar Milaan, Rome en Firenze met enige vertraging laten vertrekken naar Italië. Omwille van de Italiaanse staking werden door alle betrokken maatschappij samen in totaal  meer dan 500 vluchten geschrapt. De toestellen die over het Italiaanse grondgebied vlogen ondervonden volgens Eurocontrol geen hinder.

Het grondpersoneel in Milaan staakte als protest tegen de aangekondigde grote reorganisatie bij luchtvaartmaatschappij Alitalia. De verkeersleiders staakten dan weer tegen de voorgenomen privatisering van de Italiaanse verkeersleiding. Italiaanse media denken dat het een ‘hete lente’ wordt wat betreft stakingen. Alitalia wil ongeveer 2.000 banen schrappen, zo raakte eind vorige week bekend. De reductie van het aantal jobs maakt deel uit van een reddingsplan voor het noodlijdende concern. Alitalia biedt momenteel werk aan zo’n 12.500 mensen, voornamelijk in Italië. Volgens topman Cramer Ball zijn de ingrepen ‘pijnlijk maar noodzakelijk’. Alitalia maakte ook bekend dat het 1 miljard euro wil bezuinigen om opnieuw winstgevend te worden. Onder meer de intercontinentale activiteiten worden onder de loep genomen en de contracten met toeleveranciers worden heronderhandeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.