Centrum van Rome wordt zaterdag volledig afgesloten

Toch even opletten als je volgende zaterdag 25 maart bepaalde activiteiten of bezoeken plant in het historische centrum van Rome. Naar aanleiding van de viering rond de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome worden de veiligheidsmaatregelen in de stad fors uitgebreid. Zo zullen onder meer het Colosseum, het Forum Romanum, de Palatijn, de Domus Aurea en het Vittoriano de hele dag gesloten zijn. Het avondlijke bezoek van het Colosseum de dag voordien wordt ook opgeschort. In de omgeving van het Capitool geldt zaterdag ook een auto-, fiets- en voetgangersverbod. De metrohalte Colosseo blijft gesloten, de tram- en bushaltes op Piazza Venezia worden afgeschaft. Er worden vijfduizend agenten ingezet.

Heel wat straten in de omgeving van het Capitool (de zogenaamde blauwe zone) blijven dicht voor alle verkeer. Als je er al door geraakt, gebeurt dat enkel langs één van de 21 toegangspoortjes en na een zeer strenge veiligheidscheck. In de rume periferie van deze gesloten eurozone wordt een tweede bufferzone ingesteld (groen), waar zeer beperkte mobiliteit is toegelaten, maar waar bv. alle verdachte figuren of mogelijke betogers zonder meer kunnen worden geweerd. Ook hier zal de controle behoorlijk streng zijn. In een aantal gevallen zullen de veiligheidsmaatregelen al op vrijdag 24 maart zichtbaar zijn. Na de aanslagen in Londen gisteren zijn de maatregelen overigens nog verscherpt.

Het toch al zeer gesofistikeerde camerasysteem van Rome wordt voor de gelegenheid nog uitgebreid met meer dan honderd extra camera’s die uitgerust zijn met de nieuwste software. Die worden al vanaf donderdag 23 maart geactiveerd en worden voornamelijk geplaatst in de zogenaamde gevoelige zones waar de Europese vips zich zullen ophouden en op de route van de parades. Het gaat zowel om zichtbare als verborgen camera’s. Het systeem moet vooral deelnemers aan protestmanifestaties en verdachte of geseinde figuren identificeren en in de gaten houden.

De stad Rome keurde de strenge maatregelen goed om de veiligheid en het goede verloop van de viering van de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome te garanderen. Het Verdrag van Rome is de populaire naam voor het verdrag waarmee de Europese Economische Gemeenschap (EEG) op 25 maart 1957 in het leven werd geroepen. Dat was de belangrijkste voorloper van de Europese Unie. De zes landen die het verdrag sloten (het zogenaamde Europa van de Zes) waren België, Nederland, Luxemburg, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk en Italië.

De ondertekenaars van het Verdrag van Rome waren voor België Paul-Henri Spaak en Jean-Charles Snoy et d’Oppuers. Namens Nederland tekenden Joseph Luns en Hans Linthorst Homan. De zes landen hadden in 1951 al het verdrag van Parijs ondertekend waarbij de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) werd opgericht. Voor de viering van de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome komen de 27 regeringsleiders van de Europese Unie zaterdag allemaal samen in Rome en zullen ze voor de gelegenheid ook opnieuw plaatsnemen in de pas gerestaureerde Sala degli Orazi e Curiazi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.